Έκκληση της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη
Περίπου 20 χώρες και διεθνείς οργανισμοί απηύθυναν σήμερα έκκληση στη Ρώμη προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Λιβύη και να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση ενότητας με στόχο να μπει ένα τέλος στο χάος που βασιλεύει στην χώρα.
Μια εθνική κυβέρνηση ενότητας «με έδρα την Τρίπολη» είναι «απαραίτητη για να διευθετηθούν, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, οι κρίσιμες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα στον ανθρωπιστικό, οικονομικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» επισήμαναν αυτές οι χώρες σε μια κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης υπό τη συμπροεδρία της Ιταλίας και των ΗΠΑ.
«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποδεχθούν μια άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Λιβύη» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επιβεβαιώνεται η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να προσφέρει μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα 2,4 εκατομμύρια εκ των 6 εκατομμυρίων πολιτών της Λιβύης έχουν ανάγκη από την ανθρωπιστική αρωγή, παρά το μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
Οι δυνάμεις της Δύσης επιθυμούν μια κυβέρνηση ενότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο να προσπαθήσει να αναχαιτίσει την ανάπτυξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πέραν του προπυργίου της στη Σύρτη, όπως επίσης και να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών που στέλνουν κάθε μήνα προς την Ιταλία χιλιάδες μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες.
«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να διαρκέσει η υφιστάμενη κατάσταση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
«Αυτό είναι επικίνδυνο για την βιωσιμότητα της Λιβύης, είναι επικίνδυνο για τους πολίτες της και τώρα που το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) ενισχύει την παρουσία του, είναι επικίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο».
Εκπρόσωποι από 17 χώρες- τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες- όπως επίσης και ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση συμμετείχαν σήμερα στη διάσκεψη στη Ρώμη. Μαζί τους περίπου 15 στελέχη των μεγαλύτερων φατριών της Λιβύης.
Στόχος της διάσκεψης ήταν να επισημανθεί η ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Αυτή η συμφωνία πρέπει να υπογραφθεί από δεκάδες αντιπροσώπους από τη Λιβύη την Τετάρτη στο Μαρόκο. Προβλέπει την συγκρότηση, εντός 40 ημερών, μιας κυβέρνησης ενότητας που θα εδρεύει στην Τρίπολη.
Η χώρα έχει προς το παρόν δύο Κοινοβούλια, το ένα στην πρωτεύουσα και το άλλο, το οποίο έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα, στο Τομπρούκ (ανατολικά).
Οι συμμετέχοντες στη σημερινή Διάσκεψη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, δήλωσε ότι «εντυπωσιάστηκε από τη συνοχή» των αντιπροσώπων που παρίστατο στη Ρώμη γύρω από τη συμφωνία, οι οποίοι εκπροσωπούν σύμφωνα με τον ίδιο «τη μεγάλη πλειονότητα των Λιβύων».
Και οι συμμετέχοντες διαβεβαίωσαν, επιπλέον στο τελικό ανακοινωθέν, ότι στηρίζουν «τις προσπάθειες του λαού του Λιβύης να κάνουν την Λιβύη ένα ασφαλές, δημοκρατικό, ακμάζων και ενωμένο Κράτος».
«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τις συγκρούσεις και εκείνοι που υψώνουν προσκόμματα και υποσκάπτουν την δημοκρατική μετάβαση της Λιβύης θα πληρώσουν τις συνέπειες» τονίζει το τελικό κείμενο της Διάσκεψης, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει πλήρης διακοπή οποιαδήποτε επίσημης επαφής με τα πρόσωπα εκείνα που απορρίπτουν τη συμφωνία. Διπλωμάτες μίλησαν ακόμα και για επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του ΟΗΕ.
Για τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, αυτή η διαδικασία αποτελεί μια «απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή ασφάλεια και ιδίως (την ασφάλεια) στη Μεσόγειο».
Εκείνοι που δεν θα την στηρίξουν «θα καταπολεμηθούν» είπε.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για την παρουσία πολλών χιλιάδων μαχητών, ντόπιων και ξένων, του Ισλαμικού Κράτους στην παράκτια ζώνη της Σύρτης.
Θα αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή «τους επόμενους μήνες όπως την αντιμετωπίζει σήμερα αλλού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στο Ιράκ και τη Συρία.
Πρώην αποικιακή δύναμη, η Ιταλία «θα διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο» προσέθεσε ο ίδιος, ενώ η χώρα του έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, εφόσον συμφωνεί η αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ο ΟΗΕ έχει δώσει μια συγκεκριμένη εξουσιοδότηση.
«Θα πολεμήσουμε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος παντού όπου αντιπροσωπεύει μια απειλή για την ασφάλειά μας» προειδοποίησε ο Ντεζίρ.