Οι πετρελαιοπηγές επόμενος στόχος του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Λιβύη
Το «Ισλαμικό Χαλιφάτο», το οποία έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία του στις ακτές της Λιβύης, αρχίζει να προωθείται «προς το εσωτερικό της χώρας» με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Βρίσκονται στη Σύρτη, το έδαφός τους εκτείνεται σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις ακτές, αλλά αρχίζουν να διεισδύουν προς το εσωτερικό και να τείνουν προς την απόκτηση πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές και τις δεξαμενές πετρελαίου», δήλωσε ο Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
Το «Ισλαμικό Χαλιφάτο» αριθμεί 2.000 έως 3.000 μαχητές στη Λιβύη, οι 1.500 από αυτούς είναι ανεπτυγμένοι στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται Λίβυοι που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία και επιστρέφουν στη χώρα τους, αλλά και ξένοι προερχόμενοι από την Τυνησία, το Σουδάν ή την Υεμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Η οργάνωση προσπαθεί «να βάλει χέρι στους πετρελαϊκούς πόρους», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, προς την Αζμπαντίγια, που βρίσκεται σε μία ζώνη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι τερματικοί σταθμοί της Λιβύης, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τη Σύρτη.
Η καθημαγμένη από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών φατριών μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι χώρα έχει, προς το παρόν, δύο κοινοβούλια: ένα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και ένα στο Τομπρούκ, το οποίο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
«Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν οι ενδολιβυκές συγκρούσεις, διαφορετικά νικητής στρατιωτικά θα είναι το Ισλαμικό Κράτος», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Άμυνας.
«Ευτυχώς, αρχίζουν να το συνειδητοποιούν τόσο στην Τρίπολη, όσο και στο Τομπρούκ και μπορούμε να κάνουμε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο υπό τον Μάρτιν Κόμπλερ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, όσο και στη Ρώμη, θα καταλήξουν σε μία πολιτική λύση», πρόσθεσε.
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξωτερικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» στη Λιβύη, ανάλογης με την επιχείρηση που διεξάγεται στη Συρία, με την εκτίμηση ότι οι Λίβυοι έχουν τα μέσα να αντιταχθούν μόνοι τους.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών, ο γάλλος υπουργός δήλωσε πως «δεν υπάρχει λύση άλλη από την πολιτική λύση ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες στη Λιβύη. Έχουν τα στρατιωτικά μέσα οι ίδιοι για να ανακόψουν την προέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, άρα πρέπει να ενωθούν πολιτικά».