Τούρκος βουλευτή στο RT: “Μεταφέρθηκαν χημικά μέσω της Τουρκίας σε στρατόπεδα του ISIS ως… σόδα”
Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω «θερμών επεισοδίων» αλλά και με δηλώσεις και καταγγελίες. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Μόσχας να περάσει στην αντεπίθεση κατά της Αγκυρας.
Το RT μεταδίδει δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή Ερέν Ερντέμ, σύμφωνα με τον οποίο οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους παρέλαβαν, δια μέσω Τουρκίας, όλα τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή του θανατηφόρου αερίου σαρίν.
Ο Ερντέμ
Ο Ερντέμ, μέλος του τουρκικού αντιπολιτευτικού κόμματος Δημοκρατία των Λαών, έθεσε το θέμα στο τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενος στοιχεία από μια ποινική υπόθεση που έκλεισε κάπως… απότομα. Μάλιστα ο Ερντέμ κατηγόρησε την Αγκυρα ότι παρέλειψε να διερευνήσει το αν οι τουρκικοί οδοί ανεφοδιασμού χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των τρομοκρατών με τα συστατικά του τοξικού αερίου σαρίν.
«Υπάρχουν στοιχεία για αυτό το κατηγορητήριο. Τα υλικά για τα χημικά όπλα έφθασαν στην Τουρκία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Συρία, στα στρατόπεδα του ISIS το οποίο ήταν γνωστό τότε ως ιρακινή Αλ Κάιντα», είπε χαρακτηριστικά.
Το αέριο σαρίν είναι μια χημική ουσία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, το 2013.
Μιλώντας στην τουρκική βουλή την περασμένη Πέμπτη, ο Ερντεμ, παρουσίασε ένα έγγραφο με τον αριθμό μιας ποινικής υπόθεσης η οποία διερευνούνταν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Αδανα της νότιας Τουρκίας.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με τους αντιπροσώπους του Ισλαμικού Κράτους για την προμήθεια του αερίου σαρίν. Αναφερόμενος σε ποινικά στοιχεία που υπάρχουν στην ποινική υπόθεση, είπε ότι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες αποδεικνύουν ότι ο μαχητής της Αλ Κάιντα Χαγιάμ Κασάπ προμηθεύτικε σαρίν.
«Ολα αυτά μπορούν να αποδειχθούν. Υπάρχουν καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες για την εν λόγω μεταφορά στις οποίες αναφέρονται πράγματα όπως ”μην ανησυχείτε για τα σύνορα, θα τα φροντίσουμε όλα, και τη γραφειοκρατία που θα αντιμετωπίσουμε”», προσέθεσε ο Ερντεμ.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα Αδάνων, οι αρχές συνέλαβαν 13 υπόπτους για το περιστατικό. Αλλά μια εβδομάδα αργότερα, ανεξήγητα, η υπόθεση έκλεισε και όλοι οι ύποπτοι πέρασαν αμέσως τα τουρκοσυριακά σύνορα, συνέχισε ο Τούρκος αντιπολιτευόμενος βουλευτής.
«Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες στο κατηγορητήριο παρείχαν λεπτομέρειες για το πώς προετοιμαζόταν η αποστολή, από το περιεχόμενο των εργαστηρίων ως την πηγή των υλικών, ποια φορτηγά θα χρησιμοποιούνταν, οι ημερομηνίες κτλ. Από το Α ως το Ω όλα όσα συζητήθηκαν και κατεγράφησαν. Παρόλα αυτά τα στοιχεία οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι», συνέχισε τις αποκαλύψεις του στην τουρκική βουλή ο Ερντεμ.
«Και η αποστολή έγινε. Επειδή κανείς δεν τους σταμάτησε. Για αυτό το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία. Ως αποτέλεσμα αυτού», συνέχισε τις καταγγελίες στην τουρκική βουλή.
Μιλώντας στο RT, ο Ερντεμ είπε ότι σύμφωνα με κάποια στοιχεία η Ενωση της τουρκικής Μηχανικής και Χημικής Βιομηχανίας συμμετείχε, επίσης στο… εμπόριο αυτό «με κάποια ανεπιβεβαίωτα στοιχεία να δείχνουν ότι υπήρξε και κυβερνητική συγκάλυψη με ανάμειξη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάκ», συμπληρώνει το RT και συνεχίζει: «Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μποζντάκ ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων, από τον παραγωγό του αερίου σαρίν, πότε και εάν οι Ισλαμιστές θα χρησιμοποιούσαν το χημικό όπλο».
«Οταν διάβασα το κατηγορητήριο, είδα ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν σχέσεις με το Ιδρυμα Μηχανικής και Χημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και δεν ανησυχούσαν καθόλου για το πώς θα περνούσαν τα σύνορα. Για παράδειγμα στις καταγεγραμμένες συνομιλίες του Χαγιάμ Κασάπ, τον ακούς να λέει πολλές φορές τις λέξεις ”αέριο σαρίν”, ότι τα εργαστήρια είναι έτοιμα για παραγωγή, ότι τα υλικά… περιμένουν σε φορτηγά τα οποία υποτίθεται ότι μεταφέρουν σόδα», λέει ο Ερντεμ στο RT.
Eπιπλέον, ο Ερντεμ υποστηρίζει ότι η Δύση κατηγόρησε εσκεμμένα το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ για τις επιθέσεις του Αυγούστου του 2013, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για να γίνει δυνατή μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ερντεμ, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που μελετήθηκε στα Αδανα, σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση όμως, αποδεικνύουν ότι το ISIS ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις αυτές.
«Για παράδειγμα η χημική επίθεση στη Γκούτα. Θυμάστε. Είχε υποστηριχθεί ότι πίσω από αυτή βρίσκονταν δυνάμεις του καθεστώτος. Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την επιχείρηση ”σαρίν” στην Τουρκία. Είναι πολύ πιθανό η επίθεση αυτή να έγινε με υλικά που μεταφέρθηκαν εκεί μέσω Τουρκίας. Λέγεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος έκαναν την επίθεση, αλλά το κατηγορητήριο λέει ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος. Επιθεωρητές του ΟΗΕ πήγαν στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Αλλά σε αυτό το κατηγορητήριο έχουμε βρει τις αποδείξεις. Ξέρουμε ποιος χρησιμοποίησε το αέριο σαρίν και η κυβέρνηση μας το γνωρίζει πολύ καλά επίσης», προσέθεσε ο Ερντεμ.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος βουλευτής κατηγόρησε τη Δύση και την Ευρώπη ειδικά για την παροχή «βασικών υλικών» για τη δημιουργία ενός τόσο ισχυρού χημικού όπλου.
«Ολα τα βασικά υλικά αγοράζονται από την Ευρώπη. Τα θεσμικά όργανα της Δύσης θα πρέπει να αναρωτηθούν για τις σχέσεις αυτές. Δυτικά κέντρα γνωρίζουν πολύ καλά ποιος έκανε την επίθεση με αέριο σαρίν στη Συρία. Γνωρίζουν, ξέρουν με ποιους συνεργάζονται αυτοί οι άνθρωποι, ξέρουν πώς αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν για την Αλ Κάιντα. Πιστεύω ότι οι δυτικοί, για αυτή την κατάσταση, υποκρίνονται», κατέληξε.