«Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, η Μόσχα τιμωρεί την Άγκυρα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Τώρα ο στόχος είναι η δημιουργία περαιτέρω ανταγωνισμού με την Άκυρα, και η Ρωσία χτυπά στο αδύναμο σημείο της Τουρκίας: Τους Κούρδους», αναφέρουν οι αναλυτές του Stratfor, και επισημαίνουν πως η Μόσχα ξέρει να πατά τα γεοπολιτικά κουμπιά κάθε αντιπάλου.

Την Τετάρτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντερμιτάς.

Επίσης στις αρχές Οκτωβρίου, ο Λαβρόφ συζήτησε την πιθανότητα ανοίγματος ενός γραφείου αντιπροσωπείας των Κούρδων στη Μόσχα και επέμεινε στη συμμετοχή του HDP στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση της σύγκρουσης στη Συρία.

«Η Ρωσία γνωρίζει πως αυτή η υποστήριξη στους Κούρδους αποδυναμώνει την Τουρκία», τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η συμμετοχή του HDP στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αυτόνομου κρατιδίου στη βόρεια Συρία, που θα γινόταν προπύργιο για τη δράση του PKK. Αυτό θα ήταν τρομακτικό γεγονός για την Τουρκία και η Μόσχα το ξέρει».

Επιπλέον,όπως αναφέρει το tribune.gr, το δημοσίευμα σημειώνει πως «η Ρωσική παρέμβαση στις σχέσεις των Κούρδων με την Άγκυρα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή» καθώς μετά την παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ Άγκυρας και PKK η ένταση ανεβαίνει κατακόρυφα.

Την περασμένη εβδομάδα ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εναντίον του PKK και ο Ερντογάν απείλησε να καταστρέψει τον κουρδικό στρατό.

Την ίδια στιγμή ένα μέρος του τουρκικού Κοινοβουλίου πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση ήτοι, της μείωσης της έντασης μέσω του διαλόγου αντί των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τώρα η Άγκυρα θα πρέπει να τρέμει πολλές εκδοχές μία εξ αυτών, την ενίσχυση της υποστήριξης των κουρδικών πολιτικών δυνάμεων στην Τουρκία, που θα έθετε το ζήτημα της κουρδικής αυτονομίας με μεγαλύτερη άνεση και θα υποστήριζε το PKK σε τουρκικό έδαφος.

«Εξίσου σημαντικό, η ατζέντα της Άγκυρας για την ενίσχυση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή δεν θέλει να αντιμετωπίσει ως εμπόδιο τις εσωτερικές συγκρούσεις και τον αντιπερισπασμό» και το δημοσίευμα καταλήγει πως «η Τουρκία απέτυχε στα σχέδια της, αυξάνοντας την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία προκειμένου να μη ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του Su – 24″…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ