Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Τα άγνωστα πολεμικά επεισόδια Ρωσίας και Τουρκίας στην Συρία
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΕΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ"
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού υποστρατηγικής κρούσης Su-24SM στις 24/11/1015 δεν ήταν το μοναδικο πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν μία σειρά επεισοδίων, κυρίως σε χερσαίες επιχειρήσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών, τα οποία για πρώτη φορά αποκαλύπτονται σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από την συντακτική ομάδα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ το τεύχος Ιανουαρίου της οποίας ήδη κυκλοφορεί σε πλόκληρη την Ελλάδα.
Μια ανάλογη αποκάλυωη είχε γίνει όπως σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στο τεύχος της “Σ” που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε αποκαλυφθεί η ανάπτυξη των Su-34 στην Συρία.
Στην ελληνική πραγματικότητα η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η οριστικοποίηση της προμήθειας των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, γεγονός το οποίο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις ικανότητες αεροκίνησης μονάδων όπως η 71η Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Παράλληλα εξετάζουμε το σενάριο της παραχώρησης δύο αντιτορπιλικών κλάσης ARLEIGH BURKE από το αμερικανικό Ναυτικό στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης του ΠΝ ελλείψει δυνατότητας πρόσκτησης νέων φρεγατών.
Ακόμη αλύεται το φιλόδοξο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυραυλικών συστημάτων διαφόρων κατηγοριών για τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις το οποίο έχει αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί.
Στο νυν τεύχος ξεχωρίζει μια λεπτομερής ανάλυση του ισοζυγίου ισχύος των δύο στρατιωτικών γιγάντων και ισοτρικών αντιπάλων της Ασίας, της Κίνας και της Ινδίας, με εντυπωσιακούς πίνακες και συγκριτικές αναγωγές στην μελλοντική τους ισχύ
Και όπως πάντα, δεκάδες άλλα θέματα από αυτά που μπορείτε να διαβάσετε μόνο σε εκδόσεις του κύρους και της ιστορίας μιας ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
Μαζί με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ δώρο Χριστουγέννων κι ένα συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΑ: Τα άγνωστα επεισόδια του πολέμου Ρωσίας και Τουρκίας
Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία φτάνει πλέον κοντά στον 5ο μήνα σε μια κίνηση η οποία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Όταν στις 12 Αυγούστου οι πρώτες ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην Λαττάκεια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η δύναμη θα αποτελούσε τον προπομπό της μεγαλύτερης ανάπτυξης δυνάμεων της Ρωσίας στο εξωτερικό από την εποχή του Αφγανιστάν.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν και εξακολουθούν να είναι καταιγιστικά. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, η ανάπτυξη των δυνάμεων, η κατάρριψη του ρωσικού Su-24SM και μια σειρά λιγότερο γνωστών επεισοδίων για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος που κυκλοφορεί, συνθέτουν ένα σκηνικό έτοιμο να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις
71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ»: Η απόκτηση των 10 CH-47D Chinook δίνει νέα δυναμική στην αεροκίνηση του ΕΣ
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού ήταν ο πρώτος σχηματισμός που αναδιοργανώθηκε σε αερομεταφερόμενο, ώστε να ακολουθήσει τις απαιτήσεις του νέου δόγματος δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης του ΕΣ. Προσφέροντας την δυνατότητα του «κάθετου ελιγμού» καλείται να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, αλλά και εκτός αυτού, στο πλαίσιο συμμαχικών επιχειρήσεων. Η πρόσφατη ανακοίνωση παραλαβής 10 μεταχειρισμένων CH-47D Chinook από τις ΗΠΑ, ενίσχυσε τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των υφιστάμενων ικανοτήτων αεροκίνησης του ΕΣ και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: «Εκτόξευση» σχεδιάσεων και παραγωγής εξελιγμένων όπλων στην γείτονα…
Η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή πυραυλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Προγράμματα που αφορούν αντιαεροπορικά βλήματα, αντιαρματικά, κατά σκαφών επιφανείας ακόμη και cruise καταδεικνύουν ακριβώς το γεγονός αυτό. Αποτελεί δυστυχώς ακόμη μια υπενθύμιση της αλματώδους εξέλιξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την ανύπαρκτη πλέον, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αντίστοιχη ελληνική.
ARLEIGH BURKE CLASS: Πόσο πιθανή είναι η παραχώρηση από το US Navy στο ΠΝ μεταχειρισμένων μονάδων;
H επιχειρησιακή απαίτηση κάλυψης και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στη θαλάσσια έκταση μεταξύ Κρήτης, Ρόδου, Καστελόριζου και Κύπρου καθιστά επιτακτική την ανάγκη απόκτησης μονάδων επιφανείας αυξημένων επιχειρησιακών ικανοτήτων και δυνατότητας επιβίωσης έναντι εχθρικής αεροπορικής απειλής. Ένα από αυτά τα ενδεχόμενα αφορά στα αμερικανικά αντιτορπιλικά με το σύστημα μάχης Aegis, κλάσης “Arleigh Burke”.
ΚΙΝΑ VS ΙΝΔΙΑΣ: Το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος των δύο ασιατικών κολοσσών μετά από 20 έτη εξοπλιστικής φρενίτιδας
Η Ινδία και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή της Ασίας. Πρόκειται για τις νέες αναδυόμενες υπερδυνάμεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το νέο γεωπολιτικό σκηνικό στα αμέσως επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή και των δύο χωρών στην ένωση των BRICS είναι ένα θετικό βήμα για τη συνεργασία τους, πλην όμως και οι δύο χώρες έχουν ένα μακρύ ιστορικό διενέξεων και ένοπλων αντιπαραθέσεων για διασυνοριακές διαφορές, ενώ στο οικονομικό επίπεδο ανταγωνίζονται ευθέως η μια την άλλη. Παράλληλα τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα χαρακτηρίζονται από τρομακτικούς ρυθμούς εξοπλισμών στον στρατιωτικό τομέα, κάτι που συμβάλλει στην παραδοσιακή καχυποψία που υπάρχει μεταξύ τους.
ΕΓΓΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Η αεροπορία σε ρόλο υποστήριξης Πεζικού
Οι αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία αεροπορικών αποστολών. Στόχος τους είναι η προσβολή των εχθρικών δυνάμεων οι οποίες δρουν στην γραμμή του πυρός και βρίσκονται σε σχετική εγγύτητα με τις φίλιες δυνάμεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι συγκεκριμένες αποστολές θεωρούνται ως υψηλής επικινδυνότητας τόσο επειδή τα αεροσκάφη έρχονται στην εμβέλεια βλημάτων ΜΑΝPAD και SHORAD που έχει ο εχθρός όσο και από το γεγονός ότι από λάθος στο συντονισμό και την επικοινωνία μπορεί να σημειωθούν καταστροφικά φίλια πλήγματα.
ΛΙΒΑΝΟΣ 2006: Η απομυθοποίηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο του Λιβάνου του 2006, τον πρώτο πόλεμο που δεν κατάφεραν να κερδίσουν οι Ισραηλινοί στη Μέση Ανατολή μετά το 1947, το 1967 (Πόλεμος των Έξι Ημερών) και το 1973 (Γιομ Κιπούρ), οι εικόνες από τα κατεστραμμένα Μerkava ακόμα στοιχειώνουν την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία.
Αναβάθμιση F-16 block 52 της Σιγκαπουριανής Αεροπορίας
Η LM κέρδισε την παρτίδα…
Με ανακοίνωσή του την 1η Δεκεμβρίου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό την κατακύρωση συμβολαίου ύψους 914 εκατ. $ στην εταιρεία Lockheed Martin για την αναβάθμιση μαχητικών F-16 block 52 της Αεροπορίας της Σιγκαπούρης.
Improved Kilo: Ντεμπούτο στη Μεσόγειο με εκτόξευση βλημάτων εκτόξευση βλημάτων cruise Kalibr
Στις 8 Δεκεμβρίου ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκτοξεύσεις βλημάτων cruise εναντίον θέσεων της οργάνωσης ISIS . Η επίθεση ήταν ακόμη μια επίδειξη δύναμης της Ρωσίας με τη χρήση όπλων από μια σειρά από πλατφόρμες δείχνοντας την ευελιξία του ρωσικού στρατηγικού δόγματος.
Διαβάστε ακόμη στο ένθετο ΓΕΩ της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
ΑΘΩΕΣ Ή ΕΝΟΧΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού; Μύδροι από το FORBES κατά της Τουρκίας
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 πάνω από τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου με κίνδυνο να βρεθεί το ΝΑΤΟ σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εξαιτίας μιας ενέργειας που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν έγινε με γνώση ή ακόμα και με παρότρυνση της Ουάσιγκτον, έχει φέρει βαριά σύννεφα στις σχέσεις του δυτικού συνασπισμού με τη Μόσχα.
2016 – ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ: Απαιτείται νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας…
Το 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο κοινών δράσεων με βάση την ανακήρυξη «έτους ελληνορωσικής φιλίας» μέχρι το 2010.
TΑ ΚΡΑΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ Π.Π. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Κατά τη δεκαετία του ’30 στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μουσολίνι κατέβαλε προσπάθειες για να εξοπλίσει το στρατό που προοριζόταν να υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδια του καθεστώτος, με ένα κράνος που να προσφέρει μεν επαρκή παθητική προστασία στους στρατιώτες, αλλά να διαθέτει παράλληλα και αρχαιοπρεπείς γραμμές, που θα παρέπεμπαν αισθητικά στα κράνη του πάλαι ποτέ ένδοξου ρωμαϊκού στρατού. Διάφορα σχέδια μελετήθηκαν, ώσπου επικράτησε το Μ33, με την εικόνα του οποίου ταυτίστηκε ο ιταλικός Στρατός. Η επόμενη έκδοση του κράνους, το Μ34, υπήρξε το κύριο στρατιωτικό κράνος που χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.