H χήρα ενός Αμερικανού που σκοτώθηκε σε επίθεση ενόπλου σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Αμάν της Ιορδανίας, σε αγωγή που κατέθεσε εναντίον της εταιρείας Twitter Inc κατηγορεί την εταιρεία που διαχειρίζεται έναν από τους πλέον επιτυχημένους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι διευκόλυνε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να διαδώσει την προπαγάνδα του.

Η Ταμάρα Φιλντς, κάτοικος Φλόριντας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατηγορεί την Twitter Inc ότι, εν γνώσει του, επέτρεψε στους τζιχαντιστές του ΙΚ να χρησιμοποιούν το δίκτυο του για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους, να συγκεντρώσουν χρήματα και να προσελκύσουν νέα μέλη. Σύμφωνα με την Φιλντς, η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μέχρι πρόσφατα έδινε στο ΙΚ «απρόσκοπτα» τη δυνατότητα να διατηρεί επίσημους λογαριασμούς στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

«Χωρίς τη χρήση του Twitter, η ραγδαία εξάπλωση του ΙΚ τα τελευταία χρόνια και η μετατροπή του στην πιο τρομακτική τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, δεν θα ήταν δυνατή», αναφέρει στην αγωγή της, που κατατέθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

«Παρότι εκτιμούμε ότι η αγωγή στερείται (νομικής) βάσης, εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την τραγική απώλεια της οικογένειας», ανέφερε η εταιρεία με ανακοίνωση της. «Οι απειλές χρήσης βίας και η προώθηση της τρομοκρατίας δεν έχουν θέση στο Twitter, όπως και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης της υπηρεσίας μας το καθιστούν σαφές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Λόιντ «Καρλ» Φιλντς –ο ένας από τους πέντε νεκρούς της επίθεσης στο Αμάν– ήταν συμβασιούχος μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που είχε αναλάβει να εκπαιδεύει αστυνομικούς χωρών της Μέσης Ανατολής.

Οι αρχές της Ιορδανίας ταυτοποίησαν ως δράστη τον 29χρονο αστυνομικό Ανουάρ Αμπού Ζέιντ, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον ξένων εκπαιδευτών στις 9 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Βασιλιάς Αμπντάλα, κοντά στο Αμάν, το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Η ιορδανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα και δεν συνδέεται με καμιά εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση.

Εντούτοις, η χήρα του Φιλντς υποστηρίζει πως το Ισλαμικό Κράτος αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και ζητά αποζημίωση από το Twitter βάσει φερόμενων παραβιάσεων του ομοσπονδιακού αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σύμφωνα με την «έκθεση διαφάνειας» που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της εταιρείας, το Twitter ενέκρινε το 42% των 1.003 αιτημάτων αφαίρεσης περιεχομένου που κατέθεσαν κυβερνήσεις, αστυνομικές και δικαστικές αρχές σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2015, αλλά κανένα από τα 25 τέτοια αιτήματα που υπέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πάνω από τα δύο τρίτα των αιτημάτων –718– προήλθαν από την Τουρκία. Η εταιρεία τονίζει πως διέγραψε 158 λογαριασμούς και 2.354 tweets σε αρκετές χώρες κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Στις αρχές του μήνα, το Twitter προσέφυγε σε δικαστήριο της Άγκυρας για να ακυρώσει πρόστιμο που του έχουν επιβάλει οι τουρκικές αρχές επειδή δεν απέσυρε περιεχόμενό του, το οποίο συνιστούσε, σύμφωνα με τις ίδιες, «τρομοκρατική προπαγάνδα», σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας που θα εργαστεί για την καταπολέμηση της προπαγάνδας που προωθούν μέσω διαδικτύου και ιδίως ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης το Ισλαμικό Κράτος και άλλες βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ