Βομβαρδίσμοί εγκαταστάσεων φαρμακοβιομηχανίας, χωρίς τραυματίες, στην Υεμένη
Εγκαταστάσεις φαρµακοβιοµηχανίας στα νότια της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά βομβάρδισε πολεμικό αεροσκάφος του συνασπισμού κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
«Αεροσκάφος του σαουδαραβικού συνασπισμού ισοπέδωσε εργοστάσιο φαρµακοβιοµηχανίας κοντά στην Νταμπρ Καϊρα», τόνισε η πηγή.
Το αεροπορικό πλήγμα δεν προκάλεσε τραυματισμό των εργαζομένων του εργοστασίου, καθώς έγινε σε ώρα που το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε.
Την περασμένη Κυριακή τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από πύραυλο που έπληξε το ιατρικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) του Ράζεχ στην επαρχία Σάαντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Τη Δευτέρα, αεροσκάφη του συνασπισμού βομβάρδισαν και κατέστρεψαν νοσοκομειακή κλινική στην επαρχία Σουάντι, στην επαρχία Μπάιντα της κεντρικής Υεμένης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τις σιίτες αντάρτες Χούτι, που πιστεύεται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Υεμένης, με έδρα το Άντεν, ανέφερε πως το πλήγμα επέφερε μόνο κάποιες ζημιές στην κλινική και υποστήριξε πως αρκετοί αντάρτες Χούτι, που χρησιμοποιούσαν την κλινική ως βάση, σκοτώθηκαν.
Παράλληλα, τοπικός αξιωματούχος τόνισε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των Ηνωμένων Πολιτειών σκότωσε τρεις φερόμενους ως μαχητές της Αλ Κάιντα στην Υεμένη (AQAP).
Η φερόμενη ως επίθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαβάτου, είχε στόχο αυτοκίνητο που πορευόταν στην περιοχή Ρουκότ στην ανατολική επαρχία Σαμπουά, απομακρυσμένη περιοχή στην έρημο, όπου οι μαχητές της AQAP θεωρείται ότι πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής συνασπισμού κυρίως μοναρχιών του Κόλπου η οποία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη υπέρ της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αφότου ο συνασπισμός επενέβη στον πόλεμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι, ενώ έχει εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.