Ακόμα μια αμερικανική “επιτυχία” – Δεν αποσύρει τον στρατό από το Αφγανιστάν ο Ομπάμα
Παρά τις υποσχέσεις και τις συνεχείς αναγγελίες από τον πρόεδρο Ομπάμα, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν να μπορέσουν να αποσυρθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τη «Washington Post», κορυφαίοι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές οι οποίοι πριν λίγους μήνες σχεδίαζαν την απομάκρυνση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ώς το τέλος του χρόνου, τώρα μιλάνε για Αμερικανική δέσμευση η οποία θα επιμηκύνει για δεκαετίες την παραμονή τους στη χώρα.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ομπάμα αποφάσισε να ακυρώσει τα προηγούμενα πλάνα για άμεση απόσυρση, εξαιτίας της αδυναμίας της Αφγανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις επιθέσεις και την ανάπτυξη της τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα στη περιοχή.
Ο πρώην αξιωματικός του Πενταγώνου και υποψήφιος Γραμματέας Αμύνης με την Hillary Clinton, Michèle Flournoy, εξηγεί ότι «αυτή δεν είναι μια περιοχή που πρέπει να εγκαταλείψουμε, οπότε το έρωτημα είναι τι χρειάζεται να κάνουμε για να προχωρήσουμε σύμφωνα με τα κοινά μας συμφέροντα».
Ανώτεροι Αμερικανοί διοικητές έχουν εκπλαγεί από την ανθεκτικότητα της Αλ Κάιντα και την ικανότητα να βρίσκουν καταφύγιο στην αφγανική ύπαιθρο καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες καταλήψεις μεγάλων εκτάσεων από τους Ταλιμπάν.
Τον περασμένο Νοέμβρη, Αμερικανοί στρατιωτικοί έστειλαν επίλεκτη ομάδα Rangers στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν στη περιοχή Kandahar για να ενισχύσουν τις Αφγανικές αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στόχος ήταν να καταστρέψουν ένα μεγάλης κλίμακας στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια φοβερή μάχη που διήρκεσε ημέρες και προβλημάτισε τους Αμερικανούς για την δυναμικότητα των ισλαμιστών της οργάνωσης.
O Wilson Shoffner, στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Αφγανιστάν, δηλώνει πως ότι και αν συμβεί τα επόμενα χρόνια, το Αφγανιστάν θα έχει τεράστιες ακυβέρνητες εκτάσεις τις οποίες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις. Δείγμα αυτού ήταν και το προαναφερθέν στρατόπεδο στο νοτιοανατολικό Kandahar, που όπως φαίνεται αποτέλεσε σημείο καμπής στην αντίληψη των αμερικανών στρατιωτικών για το τι πρέπει να γίνει.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani, τη βούληση να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες ο οποίοι μπορούν να παράσχουν τις βάσεις τους και να επιτεθούν σε τρομοκρατικές ομάδες, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε όλη τη Νότια Ασία για όσο διάστημα η απειλή παραμένει στην χρονίως ασταθή περιοχή.
Ο νέος Αμερικανικός τρόπος σκέψης σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αλλαγή του Ομπάμα, του οποίου η προεκλογική καμπάνια βασίστηκε στην υπόσχεση να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους οι Αμερικανοί στρατιώτες και δήλωνε επανειλλημένα ότι δεν στηρίζει έναν ατελείωτο πόλεμο.
Πλεόν αυτό δεν ισχύει, τη θέση αυτών των δεσμεύσεων έχει πάρει μια νέα πολιτική η οποία λαμβάνει ευρεία αναγνώριση από το Πεντάγωνο, ότι πρέπει να ανοικοδομηθεί ενας ικανός Αφγανικός στρατός με αντίστοιχες αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό περιλαμβάνει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολάριων ετησίως σε εξωτερική χρηματοδότηση και συνεχή υποστήριξη χιλιάδων ξένων συμβούλων στο έδαφος.
«Αυτό που μας έμαθε η εμπειρία στη περιοχή είναι ότι δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε τελείως», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου με μεγάλη θητεία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Οι τοπικές δυνάμεις χρειάζονται στήριξη σε πολλά στρατιωτικά επίπεδα και σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατόν να είναι έτοιμοι σε τρία χρόνια ή πέντε χρόνια. Θα πρέπει να παραμείνουμε εκεί για πολύ καιρό ακόμα.»
Σήμερα υπάρχουν 9.800 αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ορισμένοι από αυτούς λειτουργούν ως σύμβουλοι στις τοπικές δυνάμεις και κάποιοι άλλοι είναι εστιασμένοι στο κυνήγι της Αλ Κάιντα και άλλων σκληροπυρηνικών μαχητών. Ο Ομπάμα καλείται να μειώσει στο μισό τα στρατεύματα πριν αποσυρθεί, αλλιώς θα πρέπει να μεταβιβάσει την ευθύνη αυτή στον επόμενο Πρόεδρο.
Η τρέχουσα αντίληψη του αμερικανικού στρατού αντανακλά την οδυνηρή εμπειρία του στο Ιράκ, όπου οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις κατέρρευσαν σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2011.
Ανώτεροι Αμερικανοί διοικητές ο οποίοι πέρασαν σχεδόν μια δεκαετία στη περιοχή και ξόδεψαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την ανοικοδόμηση του ιρακινού στρατού, έχουν συγκλονιστεί από το πόσο μικρό κομμάτι αυτής της δύναμης έχει απομείνει σήμερα.