Κέρι: “Το Ισλαμικό Κράτος απωθείται από το Ιράκ και τη Συρία αλλά απειλεί τη Λιβύη”
Ένας διεθνής συνασπισμός απωθεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τα προπύργιά τους στη Συρία και στο Ιράκ, όμως η οργάνωση απειλεί τη Λιβύη και θα μπορούσε να υφαρπάξει τον πετρελαϊκό της πλούτο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Αξιωματούχοι από 23 χώρες συναντώνται στη Ρώμη για μια επανεξέταση της μάχης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν δημιουργήσει ένα αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο σε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ιδίως στη Λιβύη.
Δυνάμεις του ΙΚ έχουν επιτεθεί στις πετρελαϊκές υποδομές της Λιβύης και έχουν εγκαταστήσει μια βάση εξόρμησης στη Σύρτη, εκμεταλλευόμενοι ένα κενό εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για να υπερισχύσει η μία της άλλης.
“Στη Λιβύη είμαστε στα πρόθυρα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας”, δήλωσε ο Κέρι στη διάσκεψη της Ρώμης. “Η χώρα αυτή έχει πόρους. Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα θέλατε να δείτε είναι ένα ψευτοχαλιφάτο με πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από το πετρέλαιο”.
Βάσει ενός υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ σχεδίου για μια πολιτική μετάβαση, οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας, όμως, ένα μήνα μετά τη συμφωνία στο Μαρόκο, η εφαρμογή της εμποδίζεται από εσωτερικές έριδες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται δύο διαφορετικών συνασπισμών που πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία με στόχο το Ισλαμικό Κράτος.
Δυτικές χώρες σκέπτονται επίσης το ενδεχόμενο πληγμάτων στη Λιβύη, μια πύλη εξόδου για χιλιάδες μετανάστες που ευελπιστούν να φθάσουν στην Ευρώπη.
Θέλουν, όμως, το πράσινο φως από τη μελλοντική κυβέρνηση ενότητας προτού αναλάβουν δράση.
“Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη νίκη που θέλουμε να επιτύχουμε, και θα επιτύχουμε, είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ και έχουμε δει το Ντάες να παίζει ένα παιγνίδι εξάπλωσης με μεταστάσεις σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Λιβύη”, είπε ο Κέρι, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ομάδα κατά του ISIS έχει σημειώσει πρόοδο μετά την τελευταία συνάντησή της τον Ιούνιο του 2015. “Κατά την τελευταία υπουργική συνάντησή μας, το Ραμάντι είχε μόλις πέσει και έκανε την εμφάνισή της μια σκοτεινή και επικίνδυνη αφήγηση”, είπε.
Είπε πως από τότε ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την πόλη και το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει περίπου το 40% του εδάφους που κατείχε στο Ιράκ και το 20% του εδάφους που κατείχε στη Συρία.
Η μονοήμερη συνάντηση της Ρώμης πραγματοποιείται ενώ στη Γενεύη έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που προκάλεσε τουλάχιστον 250.000 θανάτους και περισσότερους από δέκα εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει εδώ και καιρό πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει απολέσει τη νομιμότητα για να ηγηθεί της χώρας, έχει καταστήσει σαφές πως η πρώτη προτεραιότητά της είναι να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η σταθεροποίηση περιοχών όπως η ιρακινή πόλη Τικρίτ, καθώς και ευρύτερες προσπάθειες να περικοπεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, να ανακοπεί η ροή των ξένων μαχητών και να αντιμετωπιστούν τα μηνύματά του, δήλωσαν αξιωματούχοι.