Οι οβίδες, οι όλμοι και οι ρουκέτες που έχουν ριφθεί εναντίον πόλεων και χωριών της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του Ριάντ να εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη Μαρτίου του 2015 επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 376 άμαχους, περιλαμβανομένων 63 παιδιών, όπως ανακοίνωσε ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασίρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο Ασίρι δήλωσε ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι και τμήματα του στρατού της Υεμένης που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, έπληξαν διάφορες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιώντας πάνω από 40.000 οβίδες, όλμους, ρουκέτες Κατιούσα και πυραύλους τους τελευταίους δέκα μήνες. Εξάλλου «έχουν αναχαιτιστεί 12 πύραυλοι Σκουντ», μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο ανώτερο Σαουδάραβα αξιωματικό.

Το γεγονός αυτό οδήγησε το Ριάντ σε σαρωτικές αλλαγές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κίνηση στη μεθόριο με την Υεμένη, ανέφερε ο Ασίρι. «Τώρα οι κανόνες εμπλοκής μας είναι: αν πλησιάσεις τα σύνορα είσαι νεκρός», είπε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος.

Δίνοντας μια αίσθηση του πόσο σφοδρές είναι οι εχθροπραξίες στα σύνορα, ο Ασίρι σημείωσε πως μόνο τη Δευτέρα (1/2) εβλήθησαν 130 όλμοι και 15 πύραυλοι.

Ο αξιωματικός δεν διευκρίνισε τις εθνικότητες των θυμάτων, που πάντως είπε ότι στην πλειονότητά τους είναι Σαουδάραβες, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ξένοι, χωρίς να δώσει λεπτομερέστερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Ασίρι, οι βομβαρδισμοί των Χούτι και των συμμάχων τους έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο 500 και πλέον σχολείων και έχουν εκτοπίσει πάνω από 7.000 ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές έκαναν επίσημα λόγο για περίπου 90 στρατιωτικούς και πολίτες νεκρούς από πυρά που προήλθαν από την Υεμένη. Τον αριθμό αυτόν έδιναν η πολιτική προστασία και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και μετέδιδε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το Ριάντ έχει επικριθεί έντονα για τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπολύει στην Υεμένη και την Κυριακή η Σαουδική Αραβία υποστήριξε ότι βελτιώνει τις μεθόδους στοχοθέτησης και ότι θα συστήσει μια επιτροπή που θα ερευνά τις καταγγελίες πως πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους.

Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην τελευταία φάση του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, από τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο για να αποτρέψει την κατάληψη όλης της Υεμένης από τους Χούτι, που θεωρεί ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, τον κυριότερο αντίπαλό της στην περιοχή. Ο πόλεμος όμως βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε τέλμα — είναι «στατικός», όπως αναγνώρισε σήμερα ο ταξίαρχος Ασίρι — παρά τη στρατιωτική υποστήριξη, τόσο από αέρος όσο και με χερσαίες δυνάμεις, που παρέχει η αραβική συμμαχία στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ