Πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα σε περιοχές του Νότιου Σουδάν, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, προειδοποίησαν τη Δευτέρα (8/2) τα Ηνωμένα Έθνη, απευθύνοντας έκκληση στους αντιμαχόμενους να επιτρέψουν να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας συνεχίζει να έχει ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια κατεπειγόντως και τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας καταστροφής, επισήμαναν ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) σε κοινή τους ανακοίνωση.

Το Νότιο Σουδάν έχει περιέλθει στη χειρότερη ανθρωπιστική κατάσταση των τελευταίων δύο και πλέον ετών, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που σημαδεύεται από ωμότητες και καταγγελίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, περιλαμβανομένης της εμπόδισης της παράδοσης βοήθειας σε τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι συνθήκες «εκφυλίζονται» όλο και περισσότερο στη χώρα, όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

«Οι οικογένειες κάνουν όλα όσα μπορούν για να επιβιώσουν, αλλά δεν έχουν και πολλές επιλογές», σχολίασε ο Τζόναθαν Βιτς, εκπρόσωπος της UNICEF για το Νότιο Σουδάν.

«Πολλές ζώνες όπου οι ανάγκες είναι οι πιο πιεστικές είναι απρόσιτες λόγω των συνθηκών ασφαλείας. Είναι κρίσιμο να αποκτήσουμε αμέσως ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η προειδοποίηση αυτή των Ηνωμένων Εθνών ακολουθεί εκείνη που είχαν κάνει τον Οκτώβριο οι ειδικοί του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Κατάταξης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) που δρουν με εντολή του ΟΗΕ. Τότε, έκαναν λόγο για «κινδύνου λιμού» σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας Γιούνιτι, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν ήδη από τα τέλη του 2015 εάν συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες.

Έκτοτε έγινε κατορθωτό να διανεμηθεί βοήθεια, αλλά οι μάχες συνεχίζονται στο Νότιο Σουδάν, παρά τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη την 26η Αυγούστου.

Το Νότιο Σουδάν, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011, πάνω στα αποκαΐδια του πολέμου με το Χαρτούμ που συνεχιζόταν επί δεκαετίες, ολίσθησε εκ νέου στον εμφύλιο πόλεμο την 15η Δεκεμβρίου 2013, όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μονάδες του στρατού, ο οποίος διχάστηκε κατά μήκος πολιτικών και φυλετικών γραμμών λόγω της διένεξης στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν υιοθέτησε έναν νόμο ο οποίος περιορίζει δραστικά των αριθμό των ξένων στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων που μπορούν να εργάζονται στην επικράτεια της χώρας. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου μόλις το 20% των στελεχών των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στο Νότιο Σουδάν μπορεί να είναι αλλοδαποί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ