Ο εθνικός πλούτος της Συρίας, οι υποδομές και οι θεσμοί της χώρας έχουν «σχεδόν εξαλειφθεί» από τις καταστροφικές επιπτώσεις των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 5 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση, γράφει ο  Guardian.

Οι άμεσοι και έμμεσοι νεκροί από τον πόλεμο ξεπερνούν τους 470.000 σύμφωνα με το Συριακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πριν από 18 μήνες.

Συνολικά το 11,5% του πληθυσμού έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη  της κρίσης τον Μάρτιο του 2011. Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν τραυματιστεί και το προσδόκιμο ζωής έπεσε από τα 70 χρόνια το 2010 στα 55,4 το 2015. Η ζημιά για την οικονομία της χώρας εκτιμάται στα 225 δισ. δολάρια.

Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ανέφερε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 50.000 έχουν εγκαταλείψει τις βόρειες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έντασης των συγκρούσεων και χρειάζονται άμεση βοήθεια και παροχή τροφίμων και νερού.

Από τους 470.000 νεκρούς του πολέμου, 400.000 πέθαναν άμεσα από τις βιαιοπραγίες και 70.000 από την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας και την αδυναμία του συστήματος να θεραπεύσει τους τραυματισμένους, την έλλειψη φαρμάκων κυρίως για χρόνιες ασθένειες, την έλλειψη τροφής, καθαρού νερού και από άσχημες συνθήκες υγιεινής κυρίως στους εκτοπισμένους.

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρα έχει μειωθεί κατά 21% και εξηγείται από το μεγάλο κύμα προσφύγων που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.. Συνολικά το 45% του πληθυσμού της χώρας έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί. 6,3 εκατομμύρια εντός της Συρίας και 4 εκατομμύρια εκτός της χώρας.

Στο δραματικό περιβάλλον των συγκρούσεων προστίθενται και οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που ξεπέρασαν το 53% τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα στις εμπόλεμες περιοχές οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Τέλος περισσότεροι από 13,8 εκατομμύρια Σύροι έχουν χάσει την εργασία και κάθε πηγή εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό της απόλυτης καταστροφής είναι το βίντεο από την πόλη Χομς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ