Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να διανείμει ιατρικό υλικό στην Τάεζ, μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης, η οποία πολιορκείται εδώ και μήνες από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Η ΔΕΕΣ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως μία από τις ομάδες της «κατάφερε να εισέλθει στην πόλη Ταέζ», για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, και διένειμε σε τέσσερα νοσοκομεία «τρεις τόνους ιατρικών προμηθειών (…) που θα βοηθήσουν στη θεραπεία εκατοντάδων τραυματιών».

«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι τη σημερινή επιχείρηση θα ακολουθήσουν και άλλες», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, Αντουάν Γκραντ.

Η επιχείρηση αυτή έπεται εκείνης που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος παρέδωσε στην Τάεζ «περισσότερους από 20 τόνους φαρμάκων και ιατρικού υλικού».

«Αυτές οι ιατρικές διανομές είναι σημαντικές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες σε μία πόλη όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κατάσταση πολιορκίας, με περιορισμένη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είχε πει τότε ο ΠΟΥ.

Οι αντάρτες προσπαθούν εδώ και μήνες να εκτοπίσουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από το κέντρο της Τάεζ. Η Τάεζ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τον Σεπτέμβριο του 2014 από τους Χούτι, και την πόλη-λιμάνι “Aντεν (νότια Υεμένη), η οποία ανακαταλήφθηκε από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τον περασμένο Ιούλιο.

Στις 17 Ιανουαρίου, η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) είχε ανακοινώσει ότι κατάφερε να στείλει εφόδια σε νοσοκομεία της Τάεζ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη επιχείρηση αυτού τού τύπου σε πέντε μήνες. Σαουδαραβική οργάνωση παροχής βοήθειας είχε ανακοινώσει, στα μέσα Ιανουαρίου, ότι αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού έριξαν 40 τόνους βοήθειας σε περιοχές που σφυροκοπούνται από τους Χούτι στην επαρχία Τάεζ.

“Ενας αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, βοηθά από το Μάρτιο του 2015 την κυβέρνηση της Υεμένης να ανακαταλάβει τεράστιες περιοχές, οι οποίες έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών. Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει περισσότερους από 6.100 θανάτους. Oι περισσότεροι από τα θύματα είναι άμαχοι, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 29.000 τραυματίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ