Κοινός μηχανισμός ΗΠΑ-Ρωσίας για την επαλήθευση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ οι δύο χώρες να μην αντιπαρατίθενται δημόσια σχετικά με τις καταγγελίες περί παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα εγγυάται πως οι όποιες αεροπορικές επιδρομές γίνονται στη Συρία θα στοχοθετούν αποκλειστικά τις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος ή Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη χώρα).
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Κέρι σημείωσε πως συζήτησε με τον Λαβρόφ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να μην «αντιπαρατίθενται (…) δημόσια» για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη μια ή την άλλη πλευρά.
Οι ομάδες στη Γενεύη και στο Αμάν θα εξετάζουν τις αναφορές για τις παραβιάσεις, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Θα καταγράφουμε κάθε καταγγελία παραβίασης και θα εργαστούμε ακόμη περισσότερο τώρα για να δημιουργηθεί μια δομή που θα μας βοηθήσει να εγγυηθούμε πως οι αποστολές θα είναι πράγματι αποστολές εναντίον του Μετώπου Υποστήριξης ή αποστολές εναντίον του Ντάες», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ένα αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ.
Οι δύο οργανώσεις έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στην οποία είχαν καταλήξει οι ΗΠΑ και η Ρωσία και αποδέχθηκαν οι εμπόλεμοι, η εφαρμογή της οποίας σήμανε την αναστολή μεγάλου μέρους των μαχών στη Συρία από το Σάββατο.
Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι επιτεύχθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως πρέπει να συνεχίσει να τηρείται, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.
«Πράγματι είναι ακριβές να λεχθεί ότι επιτεύχθηκε απτή πρόοδος τις τελευταίες λίγες ημέρες και αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διασφαλίσουμε πως η πρόοδος αυτή θα αποκτήσει πιο μόνιμη φύση, και επιτυγχάνοντας αυτό θα είναι δυνατόν για εμάς να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη», σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Εξάλλου ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε στην κρίση των προσφύγων με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τη ζήτημα «παγκόσμιας» τάξεως, όχι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την «περιοχή», τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση των προσφύγων είναι παγκόσμια (…). Δεν πρόκειται για μια πρόκληση για την περιοχή (…). Είναι μια δοκιμασία για όλους μας», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Σταϊνμάιερ.
Ο Κέρι αναγνώρισε πως «η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία ήταν προφανώς οι πρώτες (χώρες) που βίωσαν τις συνέπειες» της μαζικής ροής των Σύρων προσφύγων, καθώς φιλοξενούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να σωθούν από τη σύρραξη.
Πρόκειται για «μια παγκόσμια πρόκληση, δεν είναι απλά το πρόβλημα κάποιου άλλου», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.