Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ ζητούν ενίσχυση των δυνάμεων στο Ιράκ
Πρόταση για την ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού στρατού στις ιρακινές δυνάμεις θα υποβάλει το Πεντάγωνο στον Μπαράκ Ομπάμα, τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί πως δεν θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στη χώρα αυτή, ενώ στο Ιράκ οι σιιτικές πολιτοφυλακές αντιτίθενται σε κάθε νέα αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη.
«Εχουμε μια σειρά εισηγήσεων που πρόκειται να συζητήσουμε με τον πρόεδρο μέσα στις εβδομάδες που έρχονται. Ο υπουργός Αμυνας και εγώ θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση ως προς αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.
Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις του Πεντάγωνου αφορούν τα μέσα και τους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τις ιρακινές δυνάμεις, όπως είπε ο ίδιος.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων ή να τους προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Έχουν επίσης αναφέρει την πιθανότητα να τους προσφέρουν κινητές γέφυρες για να τους βοηθήσουν να περάσουν ποτάμια.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα την παρουσία στο βόρειο Ιράκ μιας συστοιχίας 4 πυροβόλων 155 χιλιοστών και περίπου 200 Πεζοναυτών. Τα πυροβόλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να υποστηριχθεί η προέλαση ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή, δήλωσε ο στρατηγός Ντάνφορντ.
«Αυτό δεν είναι διαφορετικό από αυτό που κάνει η Πολεμική μας Αεροπορία καθημερινά βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών», τόνισε.
Επισήμως, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει 3.870 στρατιωτικούς στο Ιράκ. Όμως ο πραγματικός αριθμός των Αμερικανών που δρουν στο ιρακινό έδαφος είναι πολύ μεγαλύτερος—περίπου 5.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διέψευσε ο Ντάνφορντ.
Ο στρατηγός Ντάνφορντ, όπως και ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ, επέμειναν επίσης ότι ο «πόλεμος» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν θα κριθεί μόνο στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας.
«Εάν όλες οι χώρες υπήκοοι των οποίων είναι με τους τζιχαντιστές δεν συνεργαστούν σε επίπεδο αστυνομιών και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών (…) δεν θα έχουμε επαρκή εικόνα ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις όπως αυτές των Βρυξελλών», εκτίμησε ο στρατηγός.
«Η κατασκοπεία και η αστυνομική συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας συστατικά του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε από την πλευρά του ο Κάρτερ.