Περίπου 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν την περασμένη χρονιά, οι διπλάσιοι σε σύγκριση με το 2014, καθώς στη χώρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των θυμάτων σε οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη σε διεθνές επίπεδο το 2015, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

«Στη σύρραξη στο Αφγανιστάν καταγράφηκε η πιο μεγάλη αύξηση των θυμάτων, στα 15.000» από περίπου 7.500 το 2014, δήλωσε ο Τζον Τσίπμαν, ο διευθυντής του IISS, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ινστιτούτου για τις ένοπλες συρράξεις στον κόσμο, νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο.

«Πριν από δύο χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν 3.500, κάτι που δείχνει την επιδείνωση της ασφάλειας αφότου η ISAF (σ.σ. Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν, η πολυεθνική αποστολή υπό την ηγεσία του NATO) άρχισε την απόσυρσή της» από τη χώρα.

«Αυτή η εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση του αριθμού των θανάτων στο Αφγανιστάν οφείλεται κατά μεγάλο μέρος της στην ανάκληση των δυτικών δυνάμεων», την οποία ακολούθησε μια «σθεναρή επίθεση των Ταλιμπάν σε σχεδόν το σύνολο της χώρας και σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά», πρόσθεσε ο Γενς Βάρντενερ, αναλυτής στο IISS, δηλώνοντας ελάχιστα αισιόδοξος για την εξέλιξη της κατάστασης φέτος.

Η ISAF τερμάτισε την εμπλοκή της σε μάχες στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε, οι 12.500 ξένοι στρατιώτες που παρέμειναν στις τάξεις της δύναμης, Αμερικανοί στρατιωτικοί στην πλειονότητά τους, ανέλαβαν ως κύρια αποστολή την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στους Αφγανούς ομολόγους τους, που είναι πλέον οι μόνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών με τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σκοτώθηκαν σε ένοπλες συρράξεις περίπου 167.000 άνθρωποι το 2015, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο στη Συρία (55.000, έναντι 70.000 το 2014), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IISS. Σε έξι περιοχές του κόσμου όπου το Ινστιτούτο θεωρεί πως βρίσκονται σε εξέλιξη ένοπλες συρράξεις (Συρία, Ιράκ, Μεξικό, Κεντρική Αμερική, Αφγανιστάν, Νιγηρία) καταγράφηκε το 80% των θυμάτων, κατά την έκθεσή του.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων και των εκτοπισμένων μέσα στις χώρες τους, αυτός πέρασε από τα 33 εκατομμύρια το 2013 στα 43 εκατομμύρια το 2014 και στα 46 εκατομμύρια στα μέσα του 2015, σύμφωνα με το IISS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ