Σχέδιο για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας επεξεργάζονται οι ΗΠΑ
Η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εντός της επικράτειας της σημερινής Συρίας, φέρεται πως βρίσκεται στο σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως διέρρευσε μετά από δήλωση Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου, ότι η πόλη Ράκα, που σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, θα ενταχθεί στο νέο κρατίδιο, το οποίο θα δοθεί στους Κούρδους.
Στο σχέδιο αυτό φέρονται να αντιδρούν σθεναρά τόσο η πλευρά της Τουρκίας, όσο και πολλές από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι μεν πρώτοι δεν επιθυμούν στα σύνορά τους ένα οργανωμένο κουρδικό κράτος. Οι δε δεύτεροι, διαβλέπουν κατακερματισμό της Συρίας, ενώ στο παρελθόν συζητήθηκε η ιδέα των ομόσπονδων κρατιδίων, υπό τη σκέπη μίας κεντρικής κυβέρνησης, σε πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που λειτουργεί στις ΗΠΑ.
Το θέμα φέρεται να επιβεβαιώνει υψηλόβαθμο στέλεχος των κουρδικών οργανώσεων, λέγοντας πως η Ράκα θα έχει δύο επιλογές μετά την απελευθέρωσή της. Ή να ενταχθεί στο νέο κουρδικό κράτος, το οποίο, ο συγκεκριμένος, θιεωρεί δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί, ή να ακολουθήσει ανεξάρτητη διαδρομή, στο πλαίσιο μίας μικρότερης ομοσπονδίας. Το αυτόνομο κράτος εντός του συριακού εδάφους αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα των Κούρδων, το οποίο, λόγω και του πολέμου, δεν έχει ικανοποιηθεί.
Εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών έκανε λόγο για πολεμικό συμβούλιο, το οποίο θα οργανώσει την επίθεση απελευθέρωσης της Ράκα, σε τρία στάδια. Αυτό θα γίνει με την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων. Ωστόσο, η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς για την Τουρκία το κουρδικό μέτωπο YPG αποτελεί μία επέκταση του PKK. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα θεωρεί και τους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, τρομοκράτες, ενώ τους έχει κατηγορήσει και για συνεργασία.
Παράλληλα, ο κουρδικός στρατός μάχεται και εναντίον άλλων ένοπλων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης για την κυριαρχία στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος των Κούρδων αρνήθηκε να αποκαλύψει αν έχει «πάρει το πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, ή τη Ρωσία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και ότι υπάρχει θετική διάθεση. Τόνισε, δε, με νόημα, πως η «διάσπαση της Συρίας σε κομμάτια, αποτελεί την καλύτερη λύση για την παύση του εμφυλίου».