Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ότι διέπραξε τουλάχιστον 49 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στη Σύρτη, το προπύργιό της στη Λιβύη, και υπογράμμισε ότι οι φόνοι αυτοί συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Επίσης το ΙΚ υποβάλλει τον πληθυσμό της παράκτιας αυτής πόλης στη δυτική Λιβύη σε «σκληρή δοκιμασία» από τότε που οι τζιχαντιστές άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη, στα τέλη του 2014, κυρίως υπεξαιρώντας τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και χρήματα, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό ή με σφαίρες για εγκλήματα που υποτίθεται πως διέπραξαν όπως βλασφημία, μαγεία, κατασκοπεία, επισημαίνει το HRW στην 41 σελίδων έκθεσή του.

«Στα τέλη του 2014, μέλη της ένοπλης εξτρεμιστικής οργάνωσης ΙΚ άρχισαν να εισέρχονται στο λιμάνι της Σύρτης στη Μεσόγειο. Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η οργάνωση μετέτρεψε τη Σύρτη στο μεγαλύτερο προπύργιό της εκτός του Ιράκ και της Συρίας. Από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2015 έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2016, το ΙΚ σκότωσε τουλάχιστον 49 ανθρώπους στην πόλη της Σύρτης και στις γύρω περιοχές έπειτα από μυστικές διαδικασίες που αψηφούν τους θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες για δίκαιη δίκη», επισημαίνει.

Η ΜΚΟ συνομίλησε με 45 κατοίκους της Σύρτης που εγκατέλειψαν την πόλη και κατέφυγαν στη Μισράτα σε απόσταση 240 χλμ. δυτικά. Οι συνομιλίες αυτές έγιναν και μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου.

«Οι κάτοικοι της Σύρτης περιγράφουν σκηνές τρόμου -δημόσιους αποκεφαλισμούς, ανθρώπινους σκελετούς με πορτοκαλί φόρμες που είναι κρεμασμένοι από σκαλωσιές σαν “εσταυρωμένοι”, ανθρώπους που μασκοφόροι μαχητές του ΙΚ αρπάζουν από τα κρεβάτια τους μέσα στη νύχτα», τονίζει η έκθεση.

«Διηγούνται ότι το τμήμα ηθών της αστυνομίας με την συνδρομή πληροφοριοδοτών περιπολεί στους δρόμους απειλώντας, τιμωρώντας και μαστιγώνοντας άνδρες που καπνίζουν, ακούν μουσική, ή οι σύζυγοι ή οι αδελφές τους δεν φορούν αμπάγια (μακρύ μαύρο φόρεμα)».

Ζουν μέσα στον φόβο

Η ζωή στη Σύρτη είναι «ανυπόφορη» και όλοι «ζουν μέσα στον φόβο», αναφέρει η 30χρονη Αχλάμ που μένει εκεί και την οποία επικαλείται επίσης η έκθεση. «Δεν υπάρχουν παντοπωλεία, το νοσοκομείο δεν έχει γιατρούς ούτε νοσηλευτές, δεν έχει φάρμακα. Υπάρχουν σπιούνοι σε κάθε γωνιά του δρόμου. Ο περισσότερος κόσμος έχει φύγει αλλά εμείς έχουμε εγκλωβιστεί. Δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να φύγουμε».

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 80.000 κατοίκων της Σύρτης διέφυγαν από τότε που έφθασαν στην πόλη οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με την έκθεση του Human Rights Watch.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, που αναπτύσσει δράση στη Συρία και το Ιράκ, επωφελήθηκε από το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη μετά την εξέγερση που έθεσε τέλος στη δικτατορία του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 για να εδραιωθεί σε αυτή την μεγάλη και πλούσια πετρελαϊκή χώρα. Εκεί εκτιμάται ότι διαθέτει από 3.000 έως 5.000 μαχητές, ξένους στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με γαλλικές και αμερικανικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ