Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σήμερα ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν προβλέπει να διεξαχθούν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες πριν περάσουν «δύο ή τρεις εβδομάδες».

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου, ο ντε Μιστούρα γνωστοποίησε στο ΣΑ του ΟΗΕ «την πρόθεσή του να αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά ασφαλώς όχι πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες».

Ο διαμεσολαβητής ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω βιντεοδιάσκεψης σε μια συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι δεν θα μπορέσει να «διαπιστωθεί (περαιτέρω) πρόοδος επί του πεδίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων» πριν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του από τη Γενεύη.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα θα «συνεχίσει τις στενές και μόνιμες επαφές με τα συριακά μέρη και τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) για να προσδιορίσει την κατάλληλη στιγμή για να προσκαλέσει εκ νέου τα μέρη στη Γενεύη», προστίθεται.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που ήταν παρόντες στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο ντε Μιστούρα υπογράμμισε ότι γενικά το επίπεδο της βίας έχει μειωθεί αλλά, σε πολλές τοποθεσίες, η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ επίσημα στα τέλη του Φεβρουαρίου δεν είναι παρά κενό γράμμα.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, υπενθύμισε, ο ΟΗΕ έχει ανάγκη να του δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας πριν να είναι σε θέση να διανέμει βοήθεια μέσω οχημάτων ή με ρίψεις από αεροσκάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μοιράζονται την «απόγνωση» του Στάφαν ντε Μιστούρα για το γεγονός ότι «η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι ανεπαρκής», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτρέποντας για άλλη μια φορά τη Μόσχα να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Συρίας, της οποίας είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος.

«Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη να ασκήσει πίεση στο καθεστώς (του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ ώστε να τηρήσει (τη συμφωνία για) την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να σταματήσει να βομβαρδίζει και να πολιορκεί αθώους Σύρους αμάχους», είπε η Πάουερ.

«Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι το μόνο μέσο για να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και, για να διευκολυνθεί η διαδικασία, η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και η πλήρης τήρηση της εκεχειρίας έχουν κεφαλαιώδη σημασία», πρόσθεσε η ίδια.

Διπλωμάτες επισημαίνουν πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες η συριακή αντιπολίτευση να δεχθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η εκεχειρία δεν εφαρμοστεί ευρύτερα και εάν συνεχίσουν να υπάρχουν εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δύο κύκλοι εκ του σύνεγγυς συνομιλιών διεξήχθησαν ήδη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η πιο πρόσφατη, τον Απρίλιο, διεκόπη μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας των ανταρτών. Καμιά τους δεν είχε αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η ΔΟΣΣ, η οποία συνεδρίασε την 17η Μαΐου στη Βιέννη συμπροεδρευουσών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δεν κατάφερε να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αφήνοντας τον ειδικό απεσταλμένο να φροντίσει γι’ αυτό.

Ο Ντε Μιστούρα προειδοποίησε μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα στη Γενεύη προειδοποίησε πως μεγάλος αριθμός αμάχων κινδυνεύει να πεθάνει από πείνα στη Συρία εάν δεν φθάσει σε πολλές κοινότητες ανθρωπιστική βοήθεια, αναφερόμενος ιδίως στις κοινότητες Νταράγια και Μουανταμίγια, κοντά στη Δαμασκό, που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και τις κοινότητες Κεφράγια και Φούα, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ