H ρωσική Αεροπορία (RuAF) μετά από ένα μήνα επέστρεψε στους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των ισλαμιστών του ISIS στην Ράκκα όπου και κατέστρεψε ολοσχερώς τις πετρελαιοπηγές της al-Taura, 26 μίλιας από την «πρωτεύσουσα» του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» αφήνοντας τους ισλαμιστές της πόλης χωρίς καύσιμα.

Μαχητικά αεροσκάφη υποστρατηγικής κρούσης Su-34 (υποτίθεται ότι είχανα πομακρυνθεί από την Συρία) και Su-24SM, εγγύς υποστήριξης Su-25 και επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24/35, αλλά και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, κτυπούν εδώ και λίγες ώρες προσημειωμένους στόχους και έχουν δημιουργήσει μία κόλαση φωτιάς.

Οι καπνοί από τις πετρελαιοπηγές που καίγονται φαίνονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή.

Ταυτόχρονα χτύπησε και τους ισλαμιστές του υποτιθέμενου FSA στην νότια Συρία στην Tall al-Harra στην πόλη Deraa που στην πραγματικότητα είναι μαχητές της τουρκικών συμφερόντων Jays-Al-Islam, οργάνωσης το ίδιο σκληρής και αποτρόπαιας με του ISIS αλλά Αμερικανοί και Δυτικοί έχουν επιλέξει να την ονομάζουν-βαφτίζουν «μετριοπαθή αντιπολίτευση» και «μαχητές της ελευθερίας».

Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες που η RuAF είχε τόσο έντονη παρουσία στους συριακους ουρανούς. Ειδικότερα την Ράκκα ο συριακός Στρατός επιδιώκει να φτάσει στην πόλη πριν από τους Κούρδους και τους αραβόφωνους που πολεμάνε μαζί τους καθώς κατευθύνονται από στελέχη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Αυτό που θα συμβεί στην Συρία τους επόμενους μήνες είναι το να αποφασισθεί ποιος θα κατέχει ποιο τμήμα της. Οι Ρώσοι ήθελαν πάση θυσία την Λαττάκεια, θέλουν να έχουν λόγο στο Χαλέπι αν δεν μπορούν να το ελέγχουν ολόκληρο, όπως θέλουν και τον έλεγχο μέρους τουλάχιστον της Ράκκας.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν το ίδιο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Συρία να ομοσπονδιοποιηθεί μετά τον πόλεμο σε μια μορφή τύπου Βοσνίας. Αλλού οι Αλαουϊτες και οι Ελληνορθόδοξοι (και οι Σίίτες), αλλού οι Κούρδοι, αλλού οι Σουνίτες κ.λ.π.

Η Ράκκα και το Χαλέπι έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Ειδικότερα το Χαλέπι έχει πρωτεύοντα ρόλο στο πέρασμα ενός μελλοντικού αγωγού που θα μεταφέρει το καταριανό φυσικό αέριο από το Κατάρ στην Ευρώπη. Αυτό μάλλον η ρωσική επέμβαση το ανέτειλε δια παντός. Παρόλα αυτά το μέτωπο στο Χαλέπι είναι ακόμα ρευστό αν και διαφαίνεται ότι κανείς εκ των αντιπάλων δεν μπορεί να επικρατήσει απόλυτα.

Το ΙSIS δείχνει να μην διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες εφεδρείες και πιστεύεται ότι θα καταρρεύσεις εντός των επόμενων μηνών καθώς η Φαλλούταζ στο Ιράκ θα πέσει και μετά ακολουθεί η Μοσούλη, ενώ την ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχει και η Ράκκα.

Οι Κούρδοι προήλασαν χθες 10 χλμ και βρίσκονται μόλις 8 χλμ από την πόλη η οποία είναι σε απόσταση βολής πλέον.

Μαζί τους βρίσκονται Αμερικανοί σύμβουλοι.

Στην επαρχία Ράκα, προπύργιο του ΙΚ από το 2013, οι ΣΔΔ που υποστηρίζονται επίσης από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, προωθούνται αργά κατά των τζιχαντιστών, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αποκομίσει στρατηγικά οφέλη.

Η υπό το κουρδικό (YPG) συμμαχία των ΣΔΔ συνεχίζει την επιχείρησή της για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα. «Χθες, έβδομη ημέρα της επιχείρησης απελευθέρωσης, η τέταρτη ταξιαρχία των ΣΔΔ κατάφερε να απελευθερώσει την περιοχή κοντά στο φράγμα Τισρίν στο καντόνι του Κομπάνι», ανακοίνωσε σήμερα από τη Σουλεϊμανίγια το κέντρο Τύπου της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUKmedia).

Η επαρχία Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από ΙSIS.

Από τα δυτικά προελαύνει ο συριακός Στρατός με την υποστήριξη της RuAF και Ιρανών κομμάντος.

Δεν προβλέπεται να αντέξει το ISIS για πολύ. Όμως η Αλ Νούσρα και η Jays-Al-Islam έχουν παραμείνει πολύ δυνατές και ελέγχουν την Ιντλίμπ και τις βόρειες επαρχίες του Χαλεπίου.