Σε μια ακόμη εντυπωσιακή επιχείρηση προχώρησε σήμερα η ρωσική Αεροπορία, δείχνοντας αφενός την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και αφετέρου τις δυνατότητές στα στρατηγικού τύπου πλήγματα.

Πιο συγκεκριμένα 6 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire της διοίκησης στρατηγικού βομβαρδισμού της ρωσικής Αεροπορίας και πετώντας από το ηπειρωτικό έδαφος προσέβαλλαν με όπλα υψηλής εκρηκτικότητας βάσεις τρομοκρατών στην Συρία, όπως αναφέρει το TASS επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.  

«Το πρωί της 12ης Ιουλίου 6 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire τα οποία απογειώθηκαν από αεροπορική βάση της ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν  κοινή αεροπορική προσβολή με βόμβες υψηλής ισχύος σε βάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS ανατολικά της Παλμύρα και στην AsSuhnah» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι  κτυπήθηκε με σφοδρότητα ένα μεγάλο στρατόπεδο ισλαμιστών, τρεις βάσεις με αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, καταστράφηκαν τέσσερα οχήματα μεταφοράς πεζικού, οκτώ οχήματα εξοπλισμένα με βαρέα πολυβόλα ενώ «μεγάλο μέρος του εχθρικού προσωπικού βρήκε το θάνατο» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι εκπρόσωποι της διεθνούς συμμαχίας που επίσης είναι εμπλεκόμενοι στις μάχες εναντίον της ISIS ειδοποιήθηκαν από πριν για την επίθεση όπως και για τους αεροδιαδρόμους τους οποίους επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

Οι  στρατηγικές δυνάμεις της ρωσικής Αεροπορίας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της ISIS και της Jabhat al-Nusra για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, κατόπιν αιτήματος του Σύρου προέδρου Bashar Al Assad.

Στις 14 Μαρτίου του 2016 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποφάσισε την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων από την Συρία, λέγοντας πως η αποστολή της δύναμης είχε πετύχει το στόχο της. Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας  Nikolai Pankov είχε δηλώσει όμως πως οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία θα συνεχίζονταν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πάντως διευκρίνισε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν στόχευσαν τις δυνάμεις που αντιτίθεται στο καθεστώς Assad και από τις 11 Ιουλίου έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στη νέα κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχομένων μερών.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες εκτιμάται ότι τα δύο από τα έξι βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την προωθημένη αεροπορική βάση της ρωσικής Αεροπορίας  Mozdok της βόρειας Οσσετίας και τα υπόλοιπα τέσσερα από την βάση Engels ή τις βάσεις Belaya και Saikovka  στην νότια και κεντρική  Ρωσία και αφού πέταξαν μέσω Κασπίας, Ιράν και Ιράκ επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά από 8,5 με 5,5 ώρες αποστολής –ανάλογα της βάσης απογείωσης- διανύοντας μια συνολική απόσταση από 4.500 έως 6.500 χλμ

Πρόκειται για μια αποστολή παρόμοια με αυτές που είχαν πραγματοποιήσει Tu-22 αλλά και Tu-160 και Tu-95 την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 απογειούμενα από βάσεις στην ηπειρωτική Ρωσία.  

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο άμυνας, οι οποίες όταν αφορούν πολεμικές επιχειρήσεις είναι πάντα μετρημένες στην φρασεολογία τους και στην φράση κλειδί περί «απωλειών μεγάλου μέρους προσωπικού» της ISIS, συμπεραίνεται εύκολα ότι πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της ISIS στην περιοχή πρέπει να εξουδετερώθηκε από τα ρωσικά όπλα που εξαπολύθηκαν από τα ρωσικά βομβαρδιστικά και το κτύπημα πρέπει να ήταν πραγματικά καταστροφικό,

Να σημειωθεί πως είναι από τις ελάχιστες φορές που το ρωσικό υπουργείο άμυνας κάνει αναφορά για μεγάλες απώλειες προσωπικού.

Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το σημερινό σφοδρό κτύπημα της ρωσικής Αεροπορίας έχει να κάνει και με την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου Mil Mi-35 όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο Ρώσοι πιλότοι του.