Η αναμενόμενη επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπυργίου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αναμένεται να προκαλέσει μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναφέρεται σε ένα έγγραφο το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατά τους υπολογισμούς του Οργανισμού, θα χρειαστούν 284 εκατομμύρια δολάρια μόνο για να προετοιμαστεί η απαραίτητη βοήθεια και έως και 1,8 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιχείρησης.

«Οι συνέπειες της στρατιωτικής εκστρατείας της Μοσούλης για τους αμάχους θα είναι σαρωτικές», συνόψισε ο ΟΗΕ στο σχέδιό του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ιράκ.

«Είναι πιθανό (να υπάρξουν) μαζικές απώλειες στις τάξεις των αμάχων και οικογένειες να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος εκτιθέμενες σε μεγάλο κίνδυνο», κατά την εκτίμησή του.

Αναμενόταν να υπάρξει μεγάλης κλίμακας εκτοπισμός αμάχων όταν η πόλη της Μοσούλης άρχισε να δέχεται επιθέσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπολογίζεται ότι στην πόλη ζουν 1,2 ως 1,5 εκατ. άνθρωποι.

«Στη χειρότερη περίπτωση, σε όλους ή στην πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα πρέπει να προσφερθεί βοήθεια για να σωθεί η ζωή τους και προστασία», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ανάμεσα στις δυσκολίες που αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει ο Οργανισμός είναι το ότι η επιχείρηση αρωγής θα διεξαχθεί πολύ κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, το ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν άμαχοι που θα διαφεύγουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, να μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά σε ασφαλείς περιοχές, και να δημιουργηθούν εκατοντάδες καταυλισμοί και κέντρα υποδοχής.

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι θα εκτοπιστούν για τρεις μήνες, κάτι που θα σημάνει ότι θα χρειαστεί να χορηγηθεί βοήθεια ύψους 143 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη χειρότερη περίπτωση θα εκτοπιστεί 1 εκατομμύριο για έναν χρόνο, κάτι που θα σημάνει ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό ύψους 1,8 δισεκ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι οργανώσεις αρωγής θα χρειαστούν δυόμισι μήνες προετοιμασίας και 284 εκατομμύρια δολάρια πριν από την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη. Εάν η χρηματοδότηση δοθεί πολύ αργά δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσουν όπως πρέπει, σύμφωνα με το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λίσε Γκράντε, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Ιράκ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον 430.000 άνθρωποι ακόμη ενδέχεται να εκτοπιστούν φέτος στην Άνμπαρ, την επαρχία του δυτικού Ιράκ μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο κι εκτείνεται δυτικά από τη Φαλούτζα ως τα σύνορα με τη Συρία.

Τον Ιανουάριο τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 861 εκατ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράκ. Ανέφεραν ότι το ποσό αυτό ήταν το ελάχιστο απαιτούμενο για να μείνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη ζωή, καθώς ο ΟΗΕ θεωρούσε απίθανο να λάβει τα 4,5 δισεκ. δολάρια που θα χρειάζονταν για να χορηγήσει βοήθεια σε 10 εκατ. Ιρακινούς όπως θα ήθελε.

Ωστόσο έχει συγκεντρωθεί λιγότερο από το 40% του ποσού που είχε ζητηθεί, γεγονός που σήμανε ότι ανεστάλησαν 99 προγράμματα αρωγής και υπήρξαν προσκόμματα για 85.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Φαλούτζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ