Αριθμός ρεκόρ νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν
Το Αφγανιστάν είχε “αριθμό ρεκόρ θυμάτων μεταξύ των αμάχων” το πρώτο εξάμηνο του 2016 από τότε που άρχισαν να γίνονται καταμετρήσεις το 2009, “με 5.166 νεκρούς και τραυματίες”, σύμφωνα με την Unama, την Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.
Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Unama διευκρινίζει ότι αυτοί οι 1.601 νεκροί και 3.565 τραυματίες αντιπροσωπεύουν αύξηση 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, με το “ένα τρίτο των θυμάτων να είναι παιδιά, από τα οποία τα 388 έχουν σκοτωθεί”.
“Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων καταγράφηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2009 και 30ής Ιουνίου 2016 και φθάνει τις 63.934”, από τους οποίους είναι σχεδόν 23.000 νεκροί και 41.000 τραυματίες.
Η Unama κατηγορεί τους αντάρτες, κυρίως τους Ταλιμπάν και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ότι ευθύνονται για τη μεγάλη πλειοψηφία (60%) των θυμάτων αυτών. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα θύματα που προκάλεσε η δράση των κυβερνητικών δυνάμεων αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με πέρυσι και αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου.
Στα παιδιά, τα εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά –νάρκες και άλλοι “αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί”– ευθύνονται για το 85% των θανάτων και των τραυματισμών.
“Οι άνθρωποι σκοτώνονται την ώρα που προσεύχονται, που δουλεύουν, που μελετούν, πηγαίνοντας να βρουν νερό, βγαίνοντας από το νοσοκομείο: κάθε θύμα μεταξύ των αμάχων συνιστά μια αποτυχία και πρέπει να κληθεί κάθε πλευρά που εμπλέκεται στη σύγκρουση να αντιδράσει ώστε να περιοριστούν τα δεινά των πολιτών και να ενισχυθεί η προστασία τους”, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Καμπούλ Τανταμίτσι Γιαμαμότο.
Ο απολογισμός αυτός αναμφίβολα είναι “υποτιμημένος” λαμβάνοντας υπόψη τη μέθοδο καταμέτρησης, τόνισε ο ΟΗΕ.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η Καμπούλ προσπαθεί να συνέλθει από τη φοβερή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το Σάββατο που προκάλεσε τον θάνατο 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό 231, μελών της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.
Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια επιδεινώνεται συνεχώς στη χώρα μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014 και παρά την παρουσία σχεδόν 12.000 στρατιωτών, ανάμεσά τους 9.800 Αμερικανοί, που παραμένουν για να στηρίζουν και να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις.
Το 2015, ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει 11.000 θύματα μεταξύ των αμάχων.