Οι Σιίτες Χούθι εισέβαλαν στην Σ.Αραβία και πολιορκούν την μεγαλούπολη Najran! (βίντεο, εικόνες)
ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ!
Σε πολιορκία της σαουδαραβικής συνοριακής μεγάλης μητρόπολης, Najran, προχώρησαν οι δυνάμεις των Σιιτών Χούθι οι οποίες σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης εισέβαλαν μέσα στο σαουδαραβικό έδαφος καταλαμβάνοντας αιφνιδιαστικά όλα τα φυλάκια του Στρατού!
Η Najran δεν είναι χωριό, ούτε φυλάκιο αλλά μεγάλη πόλη και η πολιορκία της έχει ήδη ξεκινήσει.
Στην τελευταία απογραφή του 2010 η πόλη είχε 505,652 κατοίκους! Σημειώνεται ότι οι Χούθι έχουν καταλάβει και άλλη σαουδαραβική πόλη την Rabu’ah αλλά η πόλη αυτή είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους, θα λέγαμε αμελητέου μπροστά σε αυτό που συμβάινει τώρα.
Η μητρόπολη αυτή θεωρείται το προπύργιο των δυνάμεων των Σαούντ για τις εξορμήσεις του Βασιλικού σαουδαραβικού Στρατού στο έδαφος της Υεμένης όπως αναφέρει και το Al Masdar
Οι δυνάμεις των Χούθι όπως δείχνει και το βίντεο βλέπουν αυτή την στιγμή την πολη από τα νότια υψώματα.
Pics of dead Saudi soldiers after Houthi/Yemeni forces intensify attacks in #Najran. War not going well for Saudis. https://t.co/AMHEXyxR8B
— Blazing Fury (@FuryBlazing) 12 Αυγούστου 2016
Houthi/Yemeni army attack Saudi forces in #Najran, claim to take more than 6 sites deep inside the province. https://t.co/qbpV3zhsei
— Blazing Fury (@FuryBlazing) 12 Αυγούστου 2016
BREAKING#Houthi responded2latest strikes on civilians
By seizing all #Saudi bases
W #Najranhttps://t.co/OGES1yZFZh pic.twitter.com/AAEpbR2ei5
— (@amir_yemen) 12 Αυγούστου 2016
Daghmal Tower in #Najran city, a landmark which is overlooked by Yemeni fighters confirming their presence in KSA pic.twitter.com/rrFpPdhGPG
— Tony Toh (@tonytohcy) 12 Αυγούστου 2016
#Houthis seized all #Saudi bases W #Najran city#Saudis revenge by targeting civilians in #Sanaa and other cities
— Ahmad Algohbary (@AhmadAlgohbary) 12 Αυγούστου 2016
Saudi Army was ‘caught between a rock & a hard place’ in #NajranSaudi Arabia today… pic.twitter.com/AZu9fu1dbk
— Axis of Resistance (@Syria_Hezb_Iran) 11 Αυγούστου 2016
the Yemeni army and people’s committees intrusions at military positions in #Najran More: https://t.co/EKdZWEQTBU pic.twitter.com/ztqqb0c90P
— yemenpress (@Yemenpress_org) 11 Αυγούστου 2016
reports of huge explosions now in #Najran, #Saudi.
— Dissolution (@shapban) 4 Αυγούστου 2016
#SaudiArabia has deployed a large number of tanks & armored vehicles to #Najran province near the border w/ #Yemen pic.twitter.com/S18i3bG1Dj
— Already Happened (@M3t4_tr0n) 3 Αυγούστου 2016
#SaudiArabia has deployed a large number of tanks & armored vehicles to #Najran province near the border w/ #Yemen pic.twitter.com/S18i3bG1Dj
— Already Happened (@M3t4_tr0n)
Εάν χαθεί η πόλη (κάτι που είναι εφικτό όπως έδειξε και η περίπτωση της ιρακινής Μοσούλης των δύο εκατομμυρίων κατοίκων που έπεσε στα χέρια του σουνιτικού ISIS) τότε η Σ.Αραβία θα ανγκαστεί να μετακινήσει μεγάλες δυνάμεις για να την ξαναπάρει.
Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι στην Najran κυριαρχεί η φυλή Yam.
Η φυλή αυτή επέλεξε το 1934 την ένωση με το βασίλειο των Σαούντ. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται κυρίως από Σιίτες και Ισμαηλίτες, θρησκευτικές κοινότητες όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με το ουαχαμπιστικό σουνιτικό καθεστώς του Ριάντ.
Ειδικά οι Ισμαηλίτες συγκρούστηκαν το 2000 στο ξενοδοχείο Holiday Inn της Najrān city για λόγους θρησκευτικού διαχωρισμού από την κεντρική κυβέρνηση. 3 μήνες μετά η σαουδαραβική αστυνομία έκλεισε όλα τους τζαμιά κατά την θρησκευτική τους εορτή ενώ συνέλαβαν και τον αρχικληρικό τους. Νέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα με αναταλλαγή πυρών με νεκρούς απ’ολες τις πλευρές.
Επενέβη τότε ο Στρατός με νέο αίμα να χύνεται στους δρόμους.
Όπως γίνεται κατανοητό ο πληθυσμός της πόλης ΔΕΝ αγαπά ιδιαίτερα το βασίλειο των Σαούντ.
Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ’έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.
Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλύν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων:
Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του ’60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).
Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.
Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι.
Η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος μέσα σε έναν χρόνο. Πηγές κάνουν λόγο για 5.000 νεκρούς, ενώ οι Χούθι εκμεταλευόμενοι τον σιιτικό πληθυσμό των νότιων επαρχιών του Ριάντ εισβαλλουν συχνά και πραγμτοποιούν επιτυχημένες επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις των Σαουδαράβων.
Η στάση της Ρωσίας στο παρασκήνιο είναι υποστηρικτική στους Χούθι πιστή στον άξονα Σιιτών-Αλαουϊτών-Ορθοδόξων εναντίον του άξονα Σουνιτών-Δύσης και επιπλέον με αυ΄τον τον τρόπο το Ριάντ φοβάται να εμπλακεί περαιτέρω στην συριακή σύγκρουση από φόβο μην αντιμετωπίσει οργανωμένη σιιτική εξέγερση στο Νότο με την βοήθεια των Χούθι.
Οι εφεδρείες όπως αποκαλύφθηκε δεν φτάνουν.
Κακώς πίστεψαν μερικοί ότι η σύγκρουση στην Υεμένη είναι τοπική. Είναι προέκταση του συριακού μετώπου.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ