Τα παιδιά της Υεμένης αργοσβήνουν απ’ την πείνα-΄Εκκληση ΟΗΕ για τερματισμό της σύγκρουσης
Εκατοντάδες παιδιά αργοσβήνουν στα νοσοκομεία της χώρας, όπου δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του υποσιτισμού. Αν δεν χάσουν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, θα “φύγουν”, καθώς ορισμένα απ’ αυτά είναι πλέον ανήμπορα να καταπιούν την τροφή.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προτρέπει τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις συγκρούσεις και τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές.
Συγκλονισμένος δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Stephen O’Brien, ο οποίος ταξίδεψε στην Υεμένη, απ’ όσα είδε και κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν πρόσβαση στην αποστολή βοήθειας, καθώς οι πολίτες της Υεμένης καθημερινά γίνονται φτωχότεροι και λιμοκτονούν.
«Η καλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί είναι ένα τέλος στη σύγκρουση. Προέτρεψα τις αρχές, όπως και όλα τα άλλα μέρη της σύγκρουσης, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς καθυστέρηση για την επίτευξη λύσης, κατόπιν διαπραγματεύσεων», δήλωσε στη Σαναά την πρωτεύουσα της Υεμένης ο Stephen O’Brien, ο οποίος είναι επίσης ο δεύτερος μετά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.
#Yemen: Food insecurity +malnutrition at alarming levels. 7M people do not know where their next meal is coming from pic.twitter.com/x1FdNOp4Gp
— Stephen O’Brien (@UNReliefChief) 3 de octubre de 2016
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Τέσσερις στους πέντε πολίτες της Υεμένης έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, λέει ο ΟΗΕ. Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ δηλώνουν ότι, σχεδόν, οι μισές από τις 22 επαρχίες της Υεμένης βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση των παιδιών.
“Η επίσκεψή μου στο νοσοκομείο Al Hudaydah ήταν συγκλονιστική», είπε. «Οι μητέρες φέρνουν τα υποσιτισμένα παιδιά τους για θεραπεία, αλλά, απλώς, δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία τους. Οι ποσότητες των τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων που εισέρχονται στη χώρα είναι πολύ κατώτερες των αναγκών και θα πρέπει να αυξηθούν επειγόντως».
Περίπου 370.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό ο οποίος έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και 1,5 εκατομμύρια υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τη UNICEF. Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ορατές στο νοσοκομείο Thawra, όπου οι γονείς έρχονται να ζητήσουν βοήθεια τα πεινασμένα και ετοιμοθάνατα παιδιά τους. Τον Απρίλιο είχαν εισαχθεί εκεί 10-20 παιδιά. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 120 μικροί ασθενείς ανά μήνα.
Μεταξύ των παιδιών που αργοσβήνουν είναι και ένας εξάχρονος, ο οποίος φαίνεται πολύ μικρότερος σε ηλικία και τώρα είναι πολύ άρρωστος και δεν μπορεί να φάει. «Συνήθιζα να τον ταϊζω με μπισκότα, αλλά είναι άρρωστος. Δεν μπορεί να φάει», λέει η μητέρα του αγοριού στο Reuters.
Ο ΟΗΕ προσφέρει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια για τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα, ωστόσο ο O’Brien υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταλεί ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. «Ο ΟΗΕ και οι συνεργάτες μας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών είναι έτοιμοι να το πράξουν, αλλά οι δωρητές θα πρέπει να στηρίξουν με πόρους τις προσπάθειες αυτής της κινητοποίησης».
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη άρχισε το 2015 και είναι βασικά μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις των Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην προηγούμενη κυβέρνηση του Abd Rabbuh Mansur Hadi. Ο τελευταίος υποστηρίζεται επίσης από τη Σαουδική Αραβία η οποία ηγείται συνασπισμού, οι δυνάμεις του οποίου αποκλείοντας και βομβαρδίζοντας τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, επιδεινώνουν την πείνα και τα δεινά των πολιτών της Υεμένης.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελείται από εννέα αραβικά κράτη που συμμετέχουν στη σύγκρουση της Υεμένης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι συχνά βομβαρδίζει μη στρατιωτικούς στόχους. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τους πέντε τελευταίους μήνες οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ότι γενικώς το ένα τρίτο των χτυπημάτων έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και τεμενών.
Σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις, τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχία έπληξε ένα σπίτι στη δυτική Υεμένη, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο κατοίκους, γιατρούς και έναν τοπικό αξιωματούχο.
‘It’s betrayal of Yemeni people’: Outcry as Britain blocks UN inquiry into Yemen war crimes https://t.co/aaVLcOifsK
— RT (@RT_com) 26 de septiembre de 2016
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε δύο νέες αεροπορικές επιδρομές η Σαουδική Αραβία αγνόησε την προστατευόμενη φύση των ιατρικών εγκαταστάσεων και επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την καθημερινή ζωή στην Υεμένη, όπου πραγματοποιεί αδιακρίτως και προφανώς σκόπιμη αεροπορικές επιδρομές στις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και νοσοκομείων.
Ο συνολικός αριθμός θυμάτων που πιστοποιείται από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, μεταξύ των αμάχων είναι 10.963, εκ των οποίων οι 4.014 έχουν σκοτωθεί.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ