Επιδημία χολέρας στην Υεμένη – Υψηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά
Επιδημία χολέρας ξέσπασε στην Υεμένη, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γραφείο της UNICEF στην πρωτεύουσα Σαναά, επικαλούμενο τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
«Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρούσματα χολέρας έχουν επιβεβαιωθεί στην Σαναά, ενώ άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από χολέρα έχουν αναφερθεί στην πόλη Τάιζ (νοτιοδυτικά)», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της UNICEF.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά εντείνει τις εργασίες του με τους συνεργαζόμενους φορείς για να καθορίσει το ακριβές μέγεθος εξάπλωσης της επιδημίας, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι υεμενίτικες αρχές.
«Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο αν το ξέσπασμα χολέρας δεν περιοριστεί επειγόντως, καθώς το σύστημα υγείας στην Υεμένη έχει καταρρεύσει εξαιτίας του μαινόμενου ένοπλου πολέμου» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της UNICEF στην χώρα, Τζούλιαν Χάρνεις.
«Αν δεν λάβουν περίθαλψη, σοβαρά κρούσματα χολέρας μπορεί να σκοτώσουν έως και το 15% των ανθρώπων σε μόλις λίγες ώρες», σημειώνει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Υεμένης, ότι οχτώ κρούσματα χολέρας, που αφορούν κυρίως παιδιά, αναφέρθηκαν μόλις σε μια γειτονιά της Σαναά και λαμβάνουν νοσηλεία για οξεία αφυδάτωση σε μια μονάδα απομόνωσης του νοσοκομείου αλ Σαντίν στην πρωτεύουσα.
Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού έχει επιδεινώσει περαιτέρω το υγειονομικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας μια σημαντική αύξηση περιπτώσεων οξείας διάρροιας ιδιαίτερα ανάμεσα στον πληθυσμό των εσωτερικών εκτοπισμένων, που αριθμούν πάνω από τρία εκατομμύρια, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης της χώρας έχουν δεχθεί πλήγμα στην φτωχή χώρα που για πάνω από 18 μήνες μαίνεται ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που φέρουν την στήριξη του Ιράν και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τον Μάρτιο του 2015 επενέβη στον πόλεμο ο αραβικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να στηρίξει τις δυνάμεις του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Ο πόλεμος που έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 6.700 νεκρούς και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.