Όλα δείχνουν πως το τέλος των ισλαμιστών στο Ιράκ είναι κοντά και ότι σύντομα η Μοσούλη θα απαλλαχθεί από αυτούς. Στην ίδια την Μοσούλη έχει ξεκινήσει ένοπλη εξέγερση από τους κατοίκους της πόλης κατά θέσεων, ομάδων και υποδομών του Islamic State of Iraq and Al-Sham’s (ISIS) ενώ η σύντομη κατάληψη της Bashiqa αναγκάζει τους ισλαμιστές να υποχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης

Οι πολίτες που συμμετέχουν σε αυτήν την εξέγερση είναι μέλη του Popular Mobilization Units (PMU)

Ο ιρακινός Στρατός έχει ρήξει στην μάχη την 9η,την 15η και την 16η Μεραρχία και μαζί με τους συμμάχους τους εκπορθούν διάφορα προάστια της νότιας Μοσούλης με βασικό στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών από την κοιλάδα της Νινευή και την οπισθοχώρησή τους προς το κέντρο της πόλης όπου αργότερα θα μπορούν να τους εξοντώσουν. Η μεγάλη αυτή επίθεση ήδη απέφερε νωρίς καρπούς καθώς οι ιρακινές (σιιτικές) δυνάμεις έχουν απελευθερώσει την ασσυριακή πόλη Bashiqa 

Αυτή τη στιγμή οι Ιρακινοί βρίσκονται μόλις 30 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης ενώ το «δαχτυλίδι θανάτου» γύρω από τους ισλαμιστές έχει αρχίσει να κλείνει.

Βέβαια ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επίτηδες θα αφήσουν έναν διάδρομο στους ισλαμιστές για να πάνε προς την Συρία και να πολεμήσουν εναντίον του Άσαντ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω σοτυς 10.000 μαχητές του ISIS στην Μοσούλη. Είναι σίγουρο ότι όσοι πέσουν στα χέρια των Ιρακινών σιιτών θα έχουν άσχημο τέλος και ήδη παρουσιάζονται κρούσματα φυγής.

Παραμένει τελικά ερώτημα ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας και αν θα επιχειρήσει να απαιτήσει δικαιώματα στη πόλη και κυρίως στις πετρελαιοπηγές της τώρα που ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα θελήσει να ανασυστήσει το οθωμανικό «Χαλιφάτο» του παρελθόντος και μόλις σήμερα απαίτησε από την Ελλάδα να κάνουμε διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά Α.Αιγαίου για να αποφασίσουν οι Έλληνες κατοικοί τους που θέλουν να ανήκουν.

Από χθες το βράδι άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τον ISIS. Το πρωί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπαντί έδωσε το έναυσμα έπειτα από «δύο χρόνια σκότους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε να εκκαθαριστεί η πόλη από τους τρομοκράτες.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει ο Ιρακινός στρατός, δυνάμεις των Κούρδων μαχητών “Πεσμεργκά” και “Συμμαχικές Δυνάμεις”, κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες αλλά και μια γαλλική πυροβολαρχία. 

Υπολογίζεται ότι συνολικά 26.000 άνδρες θα λάβουν μέρος στην εκκαθάριση της Μοσούλης από τον ISIS, έχοντας ήδη μεταφέρει στην περιοχή που αναμένεται να δοθεί η “μητέρα των μαχών” τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα.

«Το 2016 θα είναι έτος της απελευθέρωσης της Μοσούλης και το Ισλαμικό Κρατος δεν έχει καμία θέση στην επικράτειά μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Ιμπάντι.

Η Μοσούλη του βόρειου Ιράκ και η Ράκα στη Συρία είναι τα δύο κέντρα της ISIS. H οργάνωση είχε εγκαθιδρυθεί ως παράγοντας αστάθειας στην περιοχή καταλαμβάνοντας, μετά από διάφορες περιοχές στο Ιράκ, τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

Η επιχείρηση για ανακατάληψη της Μοσούλης αφορά ιδιαίτερα και την Άγκυρα: Η τουρκική παρουσία στο βόρειο Ιράκ είχε ξεκινήσει με το βλέμμα στην εκδίωξη της ISIS από την πόλη, και η τουρκική ηγεσία είχε εκφραστεί αρνητική στη συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ’ έξω», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.