Η σύγκρουση στην Υεμένη αποκαλύπτει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών της περιοχής να καταφέρουν να επιβάλλουν την ηγεμονία τους.

Η σύγκρουση μεταξύ διάφορων περιφερειακών δυνάμεων για την κατάκτηση της ηγεμονικής θέσης στην περιοχή, είναι μια από τις πραγματικότητες του πολέμου που διεξάγεται στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία, ενώ από τη μία επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του συνασπισμού, του οποίου ηγείται η ίδια για την κατάπνιξη της εξέγερσης των Χούθι, από την άλλη το Ριάντ βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονη κριτική και δυσαρέσκεια, τόσο το εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εσωτερικό του στρατιωτικού συνασπισμού, κυρίως για τα πενιχρά αποτελέσματα της ίδιας της εκστρατείας και για τις απώλειες που έχουν σημειωθεί από την έναρξή της.

Το Ριάντ παίζει το χαρτί της περιφερειακής υπερδύναμης σε μια σύγκρουση που το φέρνει αντιμέτωπο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Αμπού Ντάμπι έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη στρατηγική, αλλά και την τακτική του συνασπισμού στη σύγκρουση στην Υεμένη, σε σημείο, μάλιστα, που έχει αρχίσει ανεξάρτητες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότο. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος του παιγνιδιού του γεωπολιτικού ελέγχου με την υποστήριξη που παρέχουν στον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιδιώκουν –εκτός από τον έλεγχο του εμπορίου της περιοχής με πωλήσεις τεραστίων ποσοτήτων όπλων και οπλικών συστημάτων-, και στην ενίσχυση της δικής τους παρουσίας στα Στενά του Μαντέμπ.

Επιπλέον, παράγοντας στην εξίσωση είναι το Ιράν, το οποίο δεν είναι μέλος του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και δεν διαδραματίζει άμεσο ρόλο στον εμφύλιο στην Υεμένη, αν και ασκεί επιρροή στη σύγκρουση. Η κυβέρνηση της Σαναά δεν επέκρινε την κυβέρνηση της Τεχεράνης για την παρεμπόδιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με δυνατότητα τερματισμού του πολέμου. Αυτό μπορεί να συνέβη διότι το Ιράν υποδαυλίζει τις συγκρούσεις με σκοπό τον εξοπλισμό των ανταρτών Χούθι. Επίσης, ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον των παράκτιων περιοχών που ελέγχονται από τους Χούθι, από αμερικανικό πολεμικό πλοίο, το Ιράν αποφάσισε να κάνει αντιληπτή την παρουσία του στην περιοχή και να στείλει πολεμικά πλοία.  

Από το 2014, στην Υεμένη διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των σιϊτών Χούθι και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ αλ-Χάντι, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Από τον Μάρτιο του 2015, ο συνασπισμός των αραβικών κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία παρενέβη στρατιωτικά εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ