Mαχητικά κρούσης F-15E και F-16C των ΗΠΑ βομβάρδισαν 40 στόχους των ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σύρτη, όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τα μέλη του ΙΚ από τα τελευταία τμήματα της πόλης που ελέγχουν, ανακοίνωσε η Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ (USAFRICOM) που εδρεύει στην Γερμανία.

Η όλη προσπάθεια έχει ένα βασικό στόχο: Να ελέγξουν οι ΗΠΑ την τρίτη σε πετρελαϊκά κοιτάσματα χώρα του πλανήτη και μάλιστα με το πιο καλής ποιότητας και οικονομικό στην εξόρυξη λόγω μικρού βάθους, πετρέλαιο…

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης που άρχισαν πριν από έξι μήνες για την ανακατάληψη της Σύρτης. Oι ισλαμιστές του ISIS είχαν καταλάβει την πόλη πριν από έναν χρόνο και πλέον, εκμεταλλευόμενο το χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι δυνάμεις αυτές, κυρίως παραστρατιωτικοί από τη Μισράτα, συνεχίζουν να ανακτούν με αργό ρυθμό τον έλεγχο εδαφών καθώς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές-καμικάζι. Από τον Αύγουστο, διαθέτουν την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ συντονίζονται επίσης με μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων δυτικών κρατών που επιχειρούν στο πεδίο.

Χθες Κυριακή οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανακατέλαβαν την περιοχή Κάμπο και χτένισαν υπόγειες στοές που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να κρύβονται και να στήνουν ενέδρες. Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Σε αυτό ανακάλυψαν απανθρακωμένα πτώματα ισλαμιστών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο πεδίο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωπες με διάφορες παγίδες, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες αλλά και οπλοβομβίδες.

«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις προετοιμάζονται να μπουν στη συνοικία Γκίζα Μπαχρίγια», δήλωσε ο Ρίντα Ίσα, εκπρόσωπος Τύπου των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει τη Σύρτη ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμένων, αλλά και των δυνάμεων στη Μισράτα.

Οι δυνάμεις από τη Μισράτα ηγούνται της επιχείρησης στη Σύρτη και υποστηρίζουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση και τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ενώσει τις διάφορες ένοπλες ομάδες. Όμως ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ απορρίπτει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δυνάμεις της κυβέρνησης στην Τρίπολη και κινείται για να επεκτείνει την επιρροή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ