Χωρίς να αναμένονται «θαύματα»: Το Κουαρτέτο της Νορμανδίας συζητά την κρίση στην Ουκρανία (βίντεο)
Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση εκλογών στο Ντονμπάς και να συζητηθεί η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής των συγκρούσεων.
Ποιος, πότε και πού;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσαουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πιοτρ Ποροσένκο, συνεδριάζουν την Τετάρτη στο Βερολίνο, πληροφορία που δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι αργά την Τρίτη. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση αυτής της μορφής από τις 2 Οκτώβρη 2015.
Ο κύριος στόχος
Όπως ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Αιρώ, σύμφωνα με το Reuters , ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια εκλογών στο Ντονμπάς και να συζητηθεί επίσης η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.
Και η Συρία, επίσης στην ημερήσια διάταξη
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη μετά τις συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα εξετάσουν και τη σύγκρουση στη Συρία.
«Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του ουκρανικού, κάτι το οποίο πιθανότατα θα γίνει πολύ αργά το βράδυ, ο Πούτιν, η Μέρκελ και ο Ολάντ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και θα συζητήσου για τη Συρία», τόνισε ο Πεσκόφ.
Η Μέρκελ ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο αυτό που αποκάλεσε «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Συρία.
Μικρές ελπίδες
Την παραμονή της συνάντησης, οι συμμετέχοντες έδειξαν αυτοσυγκράτηση αναφερόμενοι στην πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αναμένουν «μεγάλα πράγματα».
«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένες συμφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρει το RIA Novosti .
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι μεγάλο από τη συνάντηση», αν και τόνισε ότι «αξίζει κάθε προσπάθεια» που θα βοηθούσε στην εξέλιξη του θέματος.
Με τη σειρά του, σε δηλώσεις που έγιναν από το Όσλο (Νορβηγία), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο, έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για «μεγάλες προσδοκίες» αν και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι είναι «πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ουκρανίας».
Ρωσία: «Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι θέμα του Κιέβου και του Ντονμπάς»
Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει με πλήρη σαφήνεια τη θέση της σχετικά με τις συνομιλίες του Βερολίνου. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις συμφωνίες του Μινσκ».
Επίσης, τόνισε ότι «ούτε το Παρίσι, ούτε το Βερολίνο, ούτε η Μόσχα μπορεί να εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι συμφωνίες αυτές είναι κάτι που μπορούν να εφαρμόσουν το Κίεβο και το Ντονμπάς.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αιρώ, επέμεινε επίσης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. «Ξεκαθάρισα στους Ουκρανούς ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για τις συμφωνίες του Μινσκ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένα σχέδιο Β, το οποίο προβλέπει την αντιμετώπιση της Ρωσίας, κάτι όμως που δεν το επιθυμούμε», τόνισε ο Αιρώ.
«Κάθε επαφή είναι πιο χρήσιμη από τον πόλεμο»
Όποια και αν είναι η έκβαση της συνάντησης στο Βερολίνο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κρίση στην Ουκρανία, εκτός από το κουαρτέτο της Νορμανδίας. Συναντήσεις όπως αυτή «αποδεικνύει την βούληση των ηγετών» να επιλύσουν την σύγκρουση στον Ντονμπάς «με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα», τονίζει ο εμπειρογνώμονας Βογκντάν Μπεζπάλκο.
Με τη σειρά του, ο αναλυτής Αντρέι Σουζντάλτσεφ ανέφερε ότι «κάθε επαφή και διαπραγμάτευση είναι πιο χρήσιμη από τον πόλεμο».