Βαγδάτη: «Να φύγει η Τουρκία από το Β.Ιρακ – Να την καταδικάσει και η Ελλάδα»
Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα σε Βαγδάτη και Άγκυρα μετά τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να εμπλακεί ενεργά στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως ο ρόλος της χώρας θα είναι δυναμικός και διερωτήθηκε: «Τι λένε; Να μην μπει η Τουρκία στην Μουσούλη. Πώς να μην μπω; Εγώ είμαι 350 χιλιόμετρα από εκεί και βρίσκομαι υπό απειλή. Ενώ μπαίνουν εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επισήμανε πως η χώρα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια από κανέναν.
Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο στρατόπεδο Μπασίκα, που βρίσκεται σε ιρακινό έδαφος βόρεια της Μοσούλης, και η επιμονή της κυβέρνησης να εμπλακεί στην επιχείρηση, έχει οξύνει το κλίμα, με την πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα να καταγγέλλει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων.
Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε από την ιρακινή πρεσβεία γίνεται λόγος για παραβίαση της αρχής της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους.
Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως η ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
Αναλυτικά το δελτίο της Πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα
Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, και ότι, κατά συνέπεια κάθε ένοπλη επέμβαση και κάθε άλλη μορφή παρέμβασης αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η τουρκική επέμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 σε έκταση 110χμ στο εσωτερικό των ιρακινών εδαφών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καταδικαστεί από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης. Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh (ISIS).
Καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Διεθνή Συμμαχία επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης, η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.