Χαλέπι ή Μοσούλη: Το όνομα της πόλης αλλάζει τη ρητορική της Δύσης
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Μοσούλη (Ιράκ) και το Χαλέπι (Συρία) είναι παρόμοια, η Δύση παρουσιάζει διαφορετικά τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται και στις δύο πόλεις, τονίζει σε άρθρο του η εφημερίδα «The Independent».
Η θέση των κυβερνήσεων και των δυτικών μέσων ενημέρωσης είναι διαφορετική για την κατάσταση στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης και της πόλης του Χαλεπίου της Συρίας, όπου διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αναφέρει σε άρθρο γνώμης ο Patrick Cockburn ένα διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας «The Independent». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την επίθεση στη Μοσούλη, που θεωρείται το κύριο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στην πόλη, υπογραμμίζουν την «βαρβαρότητα» στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Χαλέπι.
Η σημερινή κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ είναι παρόμοια, λέει ο Cockburn. Και στις δύο χώρες, δύο σουνιτικά αστικά κέντρα –το Χαλέπι μετρά περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους και η Μοσούλη με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους- έγιναν το πεδίο των μαχών μεταξύ των τρομοκρατών και «έντονα φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται στον αέρα από ξένη δύναμη»: στην περίπτωση του Χαλεπίου τη Ρωσία και της Μοσούλης, ενός συνασπισμού υπό την αμερικανική ηγεσία.
Αν και η κατάσταση στις δύο πόλεις είναι παρόμοια, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με «απολύτως» διαφορετικό τρόπο τις δύο πόλεις, σημειώνει ο δημοσιογράφος. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χαλέπι «έχει προκαλέσει διεθνώς επικρίσεις», ενώ «δεν γίνεται σύγκριση, για παράδειγμα, με το Ραμάντι, μια πόλη 350.000 κατοίκων στο Ιράκ, της οποίας το 80% έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2015 », λέει ο Cockburn.
Υπενθυμίζεται ότι, όταν μιλά για την κατάσταση στο Χαλέπι, ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δηλώνει ότι «ότι απαιτείται παύση των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών». Ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σχολίασε την επιχείρηση στη Μοσούλη και τα ανθρωπιστικά προβλήματα που προκαλεί, με τους ακόλουθους όρους: «[…] Η ιδέα ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να καθυστερήσουν αυτή την επιχείρηση εξ αιτίας των ανησυχιών για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Μοσούλη δεν έχει κανένα νόημα».
Ανθρώπινες ασπίδες και άμαχοι όμηροι
Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε συλλάβει 550 οικογένειες από τα χωριά κοντά στη Μοσούλη, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες στις θέσεις του. Επιπλέον, ο Ra’ad Zeid Al Hussein, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «επίσης να επιλέξουν να σκοτώσουν αμάχους, αντί να τους απελευθερώσουν».
Στο πλαίσιο αυτό, ρώσοι δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής πύλης Business FM αποκάλυψαν ότι στα ανατολικά του Χαλεπίου, οι άμαχοι ήταν αποκλεισμένοι κατά τον ίδιο τρόπο και επιθυμούν να φύγουν. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν μια σειρά από τηλεφωνικές συνολιμίες με κατοίκους του Χαλεπίου που κατάφεραν να διαφύγουν. Σχολιάζοντας την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που προτείνουν οι ρώσοι στρατιωτικοί, ένας από τους κατοίκους του Χαλεπίου, δήλωσε ότι ο άμαχος πληθυσμός έχει αποκλειστεί στα ανατολικά της πόλης και κρατείται ως όμηρος από τους τρομοκράτες, επειδή «οι τζιχαντιστές ορκίστηκαν να σκοτώσουν όποιον χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε ανθρωπιστικό διάδρομο για να ξεφύγει από τον έλεγχό τους».
«Κατάχρηση προπαγάνδας»
Ο Cockburn καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «ακραία προκατάληψη στην κάλυψη από ξένα μέσα ενημέρωσης παρόμοιων γεγονότων στο Ιράκ και τη Συρία» παρουσιάζει «κατάχρηση της προπαγάνδας». Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι «αυτό με παρόμοια γεγονότα στο Ιράκ και τη Συρία” παρουσιάζει τις «καταχρήσεις της προπαγάνδας». Η δημοσιογράφος τόνισε ότι «αυτό ήταν το πρότυπο για την κάλυψη των πολέμων στη Συρία και το Ιράκ τα τελευταία πέντε χρόνια», όταν «οι κυβερνήσεις και οι ξένοι δημοσιογράφοι, συχνά παρερμηνεύουν εντελώς το πολιτικό σκηνικό», ανάλογα με τα συμφέροντά τους.