Το κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya –το οποίο έχει ιδρυθεί στην Μπαρτσελόνα το 1931- ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων στη Θέουτα.

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Esquerra Republicana ανέφεραν στην ισπανική εφημερίδα « Público » ότι τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αγκυροβολήσει στη Θέουτα (συγκεκριμένα, οι φρεγάτες «Yaroslav Mudry» και «Ladny» και οι κορβέτες «Zeleny Dol» και «Sérpukhov») τα οποία έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις –του τρέχοντος έτους-, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Άσαντ στον συριακό πόλεμο.  

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως εν προκειμένω, παρέχει  υλικοτεχνική υποστήριξη στο ρωσικό στρατό, και ακόμη, έμμεσα, τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Συρία, με την υποστήριξη μίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές». Αυτές οι δηλώσεις, τις οποίες η εφημερίδα αποδίδει σε αξιωματούχους του κόμματος της Esquerra Republicana de Catalunya , εκφράζουν επίσης την απορία (ή υποψία) που προκαλεί αυτή η υποτιθέμενη στήριξη της Ισπανίας στο ρωσικό στρατό.

Για να διευκρινιστεί το θέμα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ERC καλεί τον υπουργό Εξωτερικών και Συνεργασίας και τον Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, José Manuel García-Margallo   και Pedro Morenes, αντίστοιχα, να «δώσουν εξηγήσεις για την πιθανή συνεργασία της Ισπανίας με τις ρωσικές φρεγάτες που έχουν συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», καταθέτοντας ένα αίτημα το οποίο υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του κόμματος.

Η εφημερίδα «Público» δημοσιεύει επίσης και τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Ισπανίας, δια ανακοινώσεως του υπουργείου εξωτερικών, το οποίο εξηγεί ότι η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Θέουτα οφείλεται σε ένα πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ και το οποίο επιτρέπει τον ανεφοδιασμό σκαφών από τρίτες χώρες, σε λιμένες χωρών-μελών του οργανισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση αυτή κοινοποιηθεί στα κράτη-μέλη της συμμαχίας και ότι η Ισπανία έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τις προϋποθέσεις του πρωτοκόλλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο «λιμάνι της Θέουτα ανεφοδιάζονται (πλοία) από τη Ρωσία και άλλες χώρες, το πέρασμα των οποίων πάντα κοινοποιείται στους εταίρους του ΝΑΤΟ».

Ουδέν νεώτερον  

Από τηνπλευρά του ο εμπειρογνώμονας σε θέματα γεωπολιτικής Fernando Moragón, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ισπανο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου Ευρασίας (O.H.R.E.) σημειώνει την μικρή σημασία του γεγονότος αυτού, εκτός από τη τοποθέτηση της αντίδρασης της Esquerra στο πραγματικό ιδεολογικό της πλαίσιο… «πρόκειται για ανύπαρκτο ζήτημα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένα τμήμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μοιάζει πολύ με όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν, όπως οι χώρες της Βαλτικής ή η Ουκρανία. Αυτή η ερώτηση που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο δεν έχει κάποια ουσία, πρόκειται για θέμα ρουτίνας». Στη συνέχεια αναφέρει ότι στην Θέουτα δεν υπάρχει κάποια βάση, αλλά είναι ένα λιμάνι για την προμήθεια νερού, τροφίμων και καυσίμων, όπως υπάρχουν χιλιάδες ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες πλοία διάφορων στόλων».

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα απασχολεί την Ισπανία και τον τύπο της χώρας. Νωρίτερα φέτος, η εφημερίδα El País (σε ένα άρθρο της στον τίτλο του οποίου χρησιμοποιούσε τη λέξη «βάση» σε εισαγωγικά, αναφέρεται στον εν λόγω σταθμό βοήθειας στη Θέουτα), έντεκα ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων μια καταλανή, ένας φλαμανδός εθνικιστής, εκπρόσωποι από την Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες απηύθυναν ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini, ρωτώντας την για τον ελλιμενισμό του ρωσικού ναυτικού στο λιμάνι της Θέουτα. Μάλιστα ζητούσαν να μάθουν αν η Mogherini γνώριζε πως οι ενέργειες αυτές ήταν «ουσιώδεις για τη διατήρηση των θέσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία» και έθεταν το ερώτημα αν ο ελλιμενισμός συνιστά «παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Μόσχα».

Στην πραγματικότητα, από το 2011, πάνω από 50 Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αγκυροβολήσει στη Θέουτα για να πάρουν προμήθειες και για ξεκουραστούν τα πληρώματά τους. Σίγουρα υπήρξε μια μικρή αύξηση το 2014, η οποία συνέπεσε με την σύγκρουση στην Κριμαία, με την άφιξη 13 σκαφών -3 περισσότερων  σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 5 περισσότερων από το 2012- αλλά εκτιμάται ότι η ροή βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ