Υεμένη: Ο εξόριστος Χάντι απέρριψε σήμερα ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ- Τουλάχιστον 17 νεκροί από επιδρομή
Ο εξόριστος Χάντι απέρριψε σήμερα μια ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης λέγοντας πως η συμφωνία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας δρόμος προς περισσότερο πόλεμο και καταστροφή
Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη νοτιοδυτική επαρχία Τάιζ της Υεμένης από αεροπορική επιδρομή του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού που έπληξε ένα σπίτι, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι.
Η επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στον τομέα αλ-Σάλου, ανέφεραν οι πηγές, μια περιοχή της Τάιζ όπου οι αντάρτες Χούτι και κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη του συνασπισμού μάχονται για τον έλεγχο. Η Τάιζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης με 300.000 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.
Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός πολεμά τους αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κατέχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, από τον Μάρτιο του 2015, στην προσπάθεια να αποκαταστήσει στην εξουσία τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ.
Ο εξόριστος Χάντι απέρριψε σήμερα μια ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης λέγοντας πως η συμφωνία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας δρόμος προς περισσότερο πόλεμο και καταστροφή.
Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμετ στο Ριάντ, ο Χάντι δήλωσε πως η συμφωνία “θα ήταν μια ανταμοιβή για τους αντάρτες και θα τιμωρούσε τον λαό της Υεμένης και τη νομιμότητα”, σύμφωνα με το υπό κυβερνητικό έλεγχο πρακτορείο ειδήσεων Saba.
Σύμφωνα με αντίγραφο της συμφωνίας, το οποίο είδε το πρακτορείο Ρόιτερς, το σχέδιο περιθωριοποιεί τον Χάντι και προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που αποτελείται από λιγότερο διχαστικές προσωπικότητες. Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση του ισχυρού αντιπροέδρου του Χάντι, του Άλι Μουσίν αλ-Άχμαν Άχμαρ από την εξουσία και τη συμφωνία του Χάντι να γίνει κάτι περισσότερο από διακοσμητική φιγούρα μετά την αποχώρηση των Χούτι από την πρωτεύουσα.
Ο Χάντι διέφυγε κατά την ένοπλη προέλαση του κινήματος των Χούτι, που συνδέονται με το Ιράν, τον Μάρτιο του 2015 και φιλοξενείται από τότε στη Σαουδική Αραβία.
Ένα μήνα αργότερα ψήφισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο του κράτους και κάλεσε τους Χούτι να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τις κυριότερες πόλεις της Υεμένης. Όμως οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους στον στρατό της Υεμένης έχουν πει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και προκάλεσε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.