Ο ιρακινός στρατός μπήκε στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια σε μια μάχη που αναμένεται να λήξει με μια αποφασιστική ήττα των τζιχαντιστών.

Κι η σημασία της απώλειάς της για το λεγόμενο «Ισλαμικό κράτος» θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού ο αυτοανακηρυχθείς «χαλίφης» του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη εντός της πόλης, όπως είπε Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον “Independent”.

Ο Φουάντ Χουσεϊν, προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του είχε πληροφορίες διασταυρωμένες από πολλές πηγές ότι «ο Μπαγκντάντι είναι εκεί. Κι αν σκοτωθεί τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα [του ”Ισλαμικού Κράτους”].» Οι τζιχαντιστές θα πρέπει εν μέσω μάχης να εκλέξουν νέο χαλίφη, αλλά δεν υπάρχει διάδοχος που να έχει την εξουσία και το πρεστίζ του Μπαγκντάντι, του ηγέτη που ξάφνιασε τον κόσμο ιδρύοντας το χαλιφάτο μετά την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014.

Η παρουσία του Αλ Μπαγκντάντι στη Μοσούλη πιθανότατα να συμβάλει στην παράταση της μάχης για την ανακατάληψή της, αφού οι τζιχαντιστές θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν την πόλη, στην οποία βρίσκεται ο ηγέτης τους. Κι η πιθανότητα παράδοσης θα πρέπει να αποκλειστεί, όσο τουλάχιστον ο αλ Μπαγκντάντι παραμένει ζωντανός στη Μοσούλη.

Ο Αλ Μπαγκντάντι αλλάζει διαρκώς τόπο διαμονής  

Από τη Μοσούλη ήταν που ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι εξήγγειλε προ διετίας τη δημιουργία του χαλιφάτου του στη Συρία και το Ιράκ. Σαφείς πληροφορίες ως προς το που κρύβεται έκτοτε δεν υπάρχουν, αφού αλλάζει διαρκώς τόπο διαμονής. Ακόμη κι απ’ τους ακολούθους του μόνον ελάχιστοι το γνωρίζουν -τόσο μεγάλος είναι ο φόβος μιας προδοσίας που θα οδηγήσει στην εξόντωσή του.

«Ο αλ Μπαγκντάντι κι οι ακόλουθοί του αποφεύγουν κινητά και συσκευές που εκπέμπουν σήματα GPS και συνομιλούν  μόνον με Walkie Talkies με εμβέλεια ενός-δύο χιλιομέτρων. Κι αυτές τις συνομιλίες δεν μπορούν να τις ”συλλάβουν” μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα», λέει ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πήτερ Νόιμαν του King’s College of London.

«O κλοιός γύρω απ’ τη Μοσούλη έχει σφίξει και δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής», διακήρυξε προχθές ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπαντί. «Ή θα παραδοθούν οι τζιχαντιστές, ή θα πεθάνουν…»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ