Χαλέπι: Κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν εγκατέλειψε τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες παρά την ανθρωπιστική παύση της Ρωσίας
Αν και η Ρωσία κήρυξε μονομερώς μια νέα ανθρωπιστική παύση στο Χαλέπι εντούτοις κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν εγκατέλειψε χθες Παρασκευή τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης με την εκεχειρία να τελειώνει χθες το βράδυ.
Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου μια ευρεία επιχείρηση για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που κρατούνται από τους Σύρους αντάρτες, διεξάγοντας βομβαρδισμούς επί τέσσερις εβδομάδες στον τομέα αυτό της πόλης που πολιορκείται.
Η ανθρωπιστική παύση των 10 ωρών που είχε κηρύξει μονομερώς η Ρωσία έληξε χθες στις 19:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, όμως οι διάδρομοι που είχαν δημιουργηθεί για την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας παρέμειναν έρημοι.
«Κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν εγκατέλειψε τις ανατολικές συνοικίες», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά η πόλη ήταν ήρεμη.
Ο ΟΗΕ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει ανθρωπιστική παύση, είχε επισημάνει ότι ο οργανισμός «δεν εμπλέκεται» σε αυτή «τη μονομερή ανακοίνωση», ενώ ένας εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών κατήγγειλε μια πρωτοβουλία «χωρίς καμία αξία».
Το απόγευμα οι αντάρτες έριξαν επτά ρουκέτες στον δρόμο του Καστέλο, έναν διάδρομο που είχε δημιουργηθεί για την απομάκρυνση από το Χαλέπι μαχητών αλλά και αμάχων, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, το οποίο κατηγόρησε «τις τρομοκρατικές ομάδες» ότι «εμπόδισαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας Σύρος δημοσιογράφος «τραυματίστηκε από θραύσματα», ενώ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο από τους στρατιώτες του «τραυματίστηκαν ελαφρά» από «τα πυρά των ανταρτών» στον δρόμο του Καστέλο.
Στις 22 Οκτωβρίου είχε τεθεί σε ισχύ από τον ρωσικό και τον συριακό στρατό η πρώτη ανθρωπιστική παύση στο Χαλέπι που διήρκησε τρεις ημέρες χωρίς όμως και πάλι να απομακρυνθούν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες άμαχοι ή μαχητές.
Ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, ένας εκπρόσωπος της ομάδας Νουρεντίν Ζίνκι δήλωσε ότι οι αντάρτες «δεν εντυπωσιάστηκαν» από αυτή την παύση, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό και μιντιακό ελιγμό για να μειωθούν οι διεθνείς πιέσεις στη Μόσχα».
Ο Ντέιβιντ Σουόνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), επεσήμανε από την πλευρά του ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και των ασθενών μπορεί να γίνει μόνο «αν οι αντιμαχόμενες πλευρές λάβουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν συνέβη».
Ο ίδιος δήλωσε «πολύ, πολύ ανήσυχος» για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι.
Το Ocha ανακοίνωσε ότι μόνο «30 γιατροί εξακολουθούν να βρίσκονται εν ενεργεία σε έξι νοσοκομεία που είναι εν μέρει λειτουργικά» στις ανατολικές συνοικίες, δηλαδή «ένας γιατρός για κάθε 9.000 ανθρώπους».
Παράλληλα οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες ως τα μέσα Νοεμβρίου με μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545; min-height: 15.0px}