Για πρώτη φορά ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ.Σοϊγκού, απαντώντας δημόσια σε ερώτηση του Ρώσου προέδρου, Β.Πούτιν, ανέφερε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στην Συρία, καλύπτουν και την κυπριακή επικράτεια και έδωσε νέα διάσταση στο Κυπριακό.

Ενα είδος “ένοπλων” εγγυήσεων, στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή την δύσκολη στιγμή που όλοι οι δυτικοί και πάνω απ’όλα η Αγκυρα, πιέζει την Λευκωσία για να δεχθεί η Κύπρος το νέο σχέδιο Ανάν, με την Τουρκία να παραμένει εγγυήτρια δύναμη!

Οπως μεταδίδεται από την Ρωσία (διαβάστε σχετικά εδώ), ο Ρώσος πρόεδρος του είπε:

«Σας δίνω διαταγή σε σας και στο Γενικό Επιτελείο να εργαστείτε και να εφαρμόσετε πακέτο μέτρων για να διασφαλίσετε αξιόπιστη προστασία των βάσεων σε Ταρτούς και Hmeimin από αέρα και θαλάσσης. Τι έχετε κάνει γι αυτό;»

O Σ.Σοιγκού απάντησε:

«Έχουν γίνει πολλά για να οργανώσουμε μια αδιαπέραστη αεράμυνα.Έχουμε αναπτύξει S-400, S-300V4, S-300PMU2 και Bastion».

«Η ομάδα μάχης στη θάλασσα προστατεύεται επαρκώς από Bastions;» ρώτησε ο πρόεδρος Β.Πούτιν τον Σ.Σοιγκού για να λάβει θετική απάντηση.

«Όπως γνωρίζετε στην Συρία έχουν αναπτυχθεί τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 σε συνδυασμό με τους S-300 που ουσιαστικά καλύπτουν την θαλάσσια περιοχή μέχρι και την επικράτεια της Κύπρου (“Cyprus territory” ειπώθηκε συγκεκριμένα). Επιπλέον στις συριακές ακτές έχει αναπτυχθεί το σύστημα κατά πλοίων Bastion-P που μπορεί να πλήξει στόχους στην θάλασσα σε εμβέλεια μέχρι και 350 χιλιόμετρα και στην ξηρά μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα.

Επιπλέον η βάση προστατεύεται από χαμηλά ιπτάμενους στόχους μέσω του συστήματος Pantsir, ενώ επιπλέον έχουν εκσυγχρονιστεί και οι συριακοί πύραυλοι αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-200 που καλύπτουν τις ρωσικές βάσεις σε Ταρτούς και Hmeimin από τα ανατολικά. Τέλος τις μονάδες πρώτης γραμμής προστατευτούν οι αντιβαλλιστικοί/αντιαεροπορικοί πύραυλοι επί ερπυστριοφόρων οχημάτων S-300V4 — NATO SA-23 Gladiator».

Δηλαδή τα ρωσικά συστήματα παρέχουν μια ολόπλευρη κάλυψη κατά πολλαπλών στόχων αέρος ενώ μέσω του συστήματος Bastion-P ή Iskander-M μπορεί να εκτελέσει «εκδικητικό» πυρ κατά στόχων εδάφους επιφανείας σε συνδυασμό με τους πυραύλους Kalibr από τα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή καθώς και τα μαχητικά που ίπτανται πάνω από την Συρία.

Αρχικά έπρεπε να προστατευτούν οι βάσεις στάθμευσης των ρωσικών μαχητικών κάτι που επιτεύχθηκε με την ανάπτυξη των S-400 «Triumph» με την ανάπτυξη μιας πυροβολαρχίας τεσσάρων τετραπλών εκτοξευτών με μια εμβέλεια έρευνας περίπου 600 χιλιομέτρων και με ικανότητα κατάρριψης στόχων σε απόσταση 400 χιλιομέτρων με τον πύραυλο 40N6 που κινούνται με ταχύτητες μέχρι και από 17.000χλμ/ώρα, μεγαλύτερη από την ταχύτητα κάθε υφιστάμενου πολεμικού αεροσκάφους βάζοντας έτσι στο παιχνίδι και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Επιπλέον η πυροβολαρχία φέρει και κέντρο διοίκησης 55K6E, ραντάρ 91N6E για έρευνα μεγάλης εμβέλειας, ραντάρ ελέγχου εμπλοκής και καθοδήγησης 92N6E έχοντας δυνατότητα αντιμετώπισης μέχρι και 100 στόχων ταυτόχρονα. Το συγκρότημα μπορεί να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης σε μόλις 5-10 λεπτά.

Στην βάση της Ταρτούς έχουν εγκατασταθεί οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300PMU-2 που κάνουν χρήση και του πυραύλου 48Ν6Ε2 εμβέλειας 200 χιλιομέτρων, σε συνδυασμένο με πυραύλους 9M96E2 εμβέλειας 120 χιλιομέτρων, κέντρου ελέγχου 83Μ6Ε2, ραντάρ έρευνας 64N6E2 και ραντάρ καθοδήγησης 30N6E2. Συνολικά μια πυροβολαρχία με τέσσερις τετραπλούς εκτοξευτές προστατεύουν την βάση στην Ταρτούς.

Στην περιοχή του Χαλεπιού οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει τους S-300VM4 που παρέχουν αντιαεροπορική προστασία με τους πυραύλους 9M82M με δύο πυραύλους ανά εκτοξευτή, 9M83M με 4 πυραύλους ανά εκτοξευτή για κάλυψη κατά απειλών ταχύτητας μέχρι και τα 7,5μαχ δηλαδή πέραν των αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα αντιμετώπισης 24 στόχων ταυτόχρονα σε εμβέλειας μεταξύ 200 και 400 χιλιομέτρων. Με τη χρήση των οχημάτων μεταφορά MT-T που είναι έκδοση πετρελαιοκίνητη των T-80 παρέχεται η δυνατότητα κίνησης σε κάθε έδαφος. 

Την βάση στο Hmeimin επίσης προστατεύει και πυροβολαρχία 4 τετραπλών εκτοξευτών του συστήματος Buk-Μ2 που μπορεί να καταρρίψει εναέριους στόχους σε ύψη μέχρι και 25.000 μέτρα και να καταστρέψουν βαλλιστικούς πυραύλους ενώ η ακτίνα δράσης του συγκροτήματος είναι μεταξύ 3 έως 42 χιλιομέτρων.

Κάθε βάση από χαμηλά ιπτάμενους στόχους την προστασία παρέχουν οι μονάδες βολής του συστήματος SHORADS τύπου PANTSIR-S1 που κάνει χρήση των 12 πυραύλων 57E6-E εμβέλειας 20 χιλιομέτρωων βάρους 90 κιλών με βάρος κεφαλής 20 κιλά και καθοδήγηση ραδιοκυμάτων με δεδομένα εξαγωγής είτε από το ραντάρ επιφανείας 1RS2-1E είτε από τους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και τους συνδυάζει με τα πυροβόλα δύο διπλά 2A38M των 30 mm.

Τέλος στα ανοιχτά των συριακών ακρών βρίσκεται και το καταδρομικό μάχης «Μέγας Πέτρος» που φέρει ως κύριο οπλισμό αεράμυνας 96 πυραύλους του συστήματος S-300FM Fort-M με εμβέλεια 150χιλιόμετρα ύψος αναχαίτισης 27χιλιόμετρα, βάρος κεφαλής 150κιλά, και ταχύτητα πτήσης τα 8,5μαχ και συνδυάζονται με το ραντάρ TOMB STONE MOD ενώ οι πύραυλοι φέρουν για τερματική καθοδήγηση υπέρυθρες. Στα υπόλοιπα όπλα αεράμυνας το σκάφος φέρει 44 OSA-MA (SA-N-4 Gecko) και 6 × Kashtan (CADS-N-1)

Τέλος σε μια αναφορά για τους εκσυγχρονισμένους συριακούς S-200 «Vega-E» Sa-5 Gammon το σύστημα κάνει χρήση των μονών εκτοξευτών για πυραύλους V-880E/5V28E εμβέλειας αναχαίτισης 300 χιλιομέτρων και ύψους 40χιλιομέτρων κατά στόχων που ίπτανται με ταχύτητες 1200 m / s και με RCS 0,3m2. Οι πύραυλοι συνδυάζονται με τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Kabina 66/5N87 «Back Net» για χαμηλά ιπτάμενους στόχους μέχρι και τα 370χιλιόμετρα και ραντάρ ελέγχου πυρός 5N62 (NATO: Square Pair).

Tο σύστημα Iskander-M χρησιμοποιεί δύο τύπους πυραύλων αναλόγως της αποστολής που θα επιτελέσει.

Η μία έκδοση είναι η Iskander-M 9M723 η οποία φέρει δύο τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους 9Κ720 κατά ΝΑΤΟ SS-26 Stone οι οποίοι έχουν εμβέλεια 415 χλμ η επίσημα ανακοινώσιμη (λόγω της συνθήκης για τα βαλλιστικά όπλα που θέτουν όριο στα 500 χλμ) αλλά πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η εμβέλεια του ξεπερνά τα 700 χλμ.

Μάλιστα στην εκσυχγρονισμένη έκδοση του πυραύλου η οποία έχει ενσωματώσει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα σε συνδυασμό με σύστημα Glonass επιτυγχάνει ακρίβεια (sep) μεταξύ 5-7 μέτρων με βάρος κεφαλής που κυμαίνεται μεταξύ 480 κιλών και ενός τόνου αναλόγως της απαιτούμενης εμβέλειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ