Σχεδόν 2.000 μέλη των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων και υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο, κυρίως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με έναν απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, 1.959 στελέχη των ιρακινών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλα τουλάχιστον 450 τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα.

Οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν στελέχη της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε μάχες, κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, άνδρες των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών και μέλη φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, διευκρίνισε ο ΟΗΕ.

Ο αριθμός των αμάχων οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Νοέμβριο ανήλθε σε 926, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 2.885 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, βίαια επεισόδια και ένοπλες συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί συντηρητική εκτίμηση, τον «ελάχιστο» επιβεβαιωμένο.

«Ο αριθμός των θυμάτων προκαλεί σοκ και συμπεριλαμβάνει σε πολύ μεγάλη αναλογία αμάχους», σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Γιαν Κούμπις, καθώς η επιχείρηση στη Μοσούλη, η οποία άρχισε την 17η Οκτωβρίου με στόχο να αποσπαστεί από το ΙΚ η πόλη, εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα της.

«Το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) καταφεύγει στις πιο διεστραμμένες τακτικές, ανοίγει πυρ από σπίτια, απαγάγει ή εκτοπίζει διά της βίας αμάχους και τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες», υπογράμμισε ο Κούμπις.

Στο μεταξύ, ο Χολγκάρντ Χεκμάτ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά, των ένοπλων τμημάτων των Κούρδων του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ότι 1.600 κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές. Κατά τον ίδιο, 10.000 Πεσμεργκά έχουν τραυματιστεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Στη Γενεύη, ένας αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) προέβλεψε ότι η επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αναγκάζοντας όλο και πιο πολλούς άμαχους να προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη καθώς είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μετατρέπονται σε μέτωπα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Ντόμινικ Στίλχαρτ, διευθυντή επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ σε διεθνές επίπεδο, «η αντίσταση που προβάλλεται είναι ιδιαίτερα σθεναρή» από μέρους των τζιχαντιστών στη Μοσούλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ