Αν και η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος θα είναι δύσκολη, είναι «πιθανό» η επιχείρηση να ολοκληρωθεί προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

Περίπου 100.000 Ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και κυρίως σιίτες παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με χερσαία και εναέρια υποστήριξη από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Η κατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την εξάρθρωση του χαλιφάτου που έχουν κηρύξει οι τζιχαντιστές στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν.

«Είναι βεβαίως πιθανό και ξανά λέω ότι θα είναι μια σκληρή μάχη», τόνισε ο Κάρτερ όταν ρωτήθηκε αν η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και γενικότερα πριν τις 20 Ιανουαρίου.

Οι τζιχαντιστές, που υποχωρούσαν μπροστά στην στρατιωτική επιχείρηση που διαρκεί επτά εβδομάδες, έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να αντεπιτίθενται, εκμεταλλευόμενοι τη συννεφιά που εμποδίζει τις εναέριες επιδρομές του συνασπισμού.

Σε μια σειρά αντεπιθέσεων την Παρασκευή το ΙΚ έπληξε μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού που ηγείται της επιχείρησης στην ανατολική Μοσούλη και επιτέθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλη.

«Προφανώς υπάρχουν πάντα ζητήματα με τις καιρικές συνθήκες (…) οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος έναντι των ανταρτών που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου τα τρία τέταρτα της Μοσούλης.

Όμως η ισχυρή αντίσταση σημαίνει ότι η επιχείρηση ενδέχεται να συνεχιστεί για καιρό και την επόμενη χρονιά, καθώς ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη, όπου οι τζιχαντιστές κρύβονται μεταξύ των αμάχων και χρησιμοποιούν ένα δίκτυο υπόγειων στοών για να εξαπολύουν επιθέσεις.

Ο Κάρτερ δεν εξήγησε πώς η επιχείρηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου, με δεδομένη την ισχυρή αντίσταση των τζιχαντιστών.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικές δυνάμεις και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να παραμείνουν στο Ιράκ μετά την απώθηση του ΙΚ.

«Κυρίως στο Ιράκ θα είναι απαραίτητο για τον συνασπισμό να προσφέρει συνεχή υποστήριξη και να συνεχίσει το έργο της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού και της υποστήριξης της τοπικής αστυνομίας, των συνοριοφρουρών και άλλων μελών των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να παραμείνουν υπό τον έλεγχό τους οι περιοχές από τις οποίες εκδιώχνεται το ΙΚ», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ