Θα μείνει το Ισραήλ μέχρι τέλους αμέτοχο στην συριακή σύγκρουση;
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του Αλ Μόνιτορ για το πως το Ισραήλ έχει καταφέρει να μην εμπλακει στη συριακή σύγκρουση.
Από την έκρηξη του πολέμου στην Συρία το 2010 το Ισραήλ έχει επιτύχει να ελίσσεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρίς να εμπλέκεται σε αυτόν. Η αποτρεπτική του ικανότητα έχει λειτουργήσει. Οι προσπάθειες της Χεζμπολάχ να ανοιχθεί ένα νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ στο Γκολάν απέτυχαν. Στον Γκολάν επικρατεί γενικά ησυχία παρά το γεγονός ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα ένας βάρβαρος πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Παρά τα βλήματα που πλήττουν ενίοτε το ισραηλινό έδαφος και την ανάλογη απάντηση των Ισραηλινών κατά συριακών θέσεων η ησυχία δεν έχει διαταραχθεί ουσιαστικά εδώ και πέντε χρόνια παρά τις φήμες που θέλουν το Ισραήλ να συνεργάζεται με τους «Μάρτυρες του Γιαρμούκ», το παρακλάδι του ΙΚ στο Γκολάν. Οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τις φήμες και δηλώνουν πως η μόνη τους ανάμιξη στον πόλεμο είναι η περίθαλψη που παρέχουν σε τραυματίες, ανεξαρτήτως του ποιον υποστηρίζουν, σε συνοριακό νοσοκομείο.
Όλα αυτά όμως τελείωσαν στις 27 Νοεμβρίου όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ επιτέθηκαν σε ισραηλινή περίπολο στα σύνορα. Η επίθεση αποκρούστηκε και τέσσερις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν. Ακολούθησε επιδρομή της ισραηλινής Αεροπορίας κατά θέσεων του ΙΚ στο συριακό έδαφος.
Τρεις οργανώσεις ανταρτών έχουν ενώσει τις δυνάμεις του και έχουν σχηματιστεί τον στρατό του Χαλέμπ ιμπν αλ Βαλίντ που ορκίζεται πίστη στο ΙΚ. Οι οργανώσεις αυτές είναι οι Μάρτυρες του Γιαρμούκ, ο Στρατός της Τζιχάντ που αποσπάστηκε από το Μέτωπο αλ Νούσρα και η αλ Μουτάνα.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν την συνολική δύναμη της αλ Βαλίντ σε 2.000 περίπου μαχητές που όμως διαθέτουν ακόμα και πυροβόλα του συριακού στρατού. Οι μαχητές αυτοί έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αγριότητα. Όσο δε το ΙΚ πιέζεται σε Μοσούλη και Ράκα η τόσο η δραστηριότητά του εντείνεται στο Γκολάν. «Πρέπει να τους στείλουμε ένα μήνυμα ότι η όποια επίθεση κατά του Ισραήλ θα είναι δυσάρεστη για αυτούς», ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο αρχηγός του επιτελείου της IDF αντιστράτηγος Γκαντί Εϊζενκότ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του διέταξε την συγκρότηση μιας νέας μονάδας κομάντο η οποία θα επεξεργαζόταν το δόγμα αντιμετώπισης των τακτικών των τζιχαντιστών. Στα μέσα Οκτωβρίου η μονάδα αυτή εκτέλεσε την πρώτη, επιτυχημένη, άσκηση.
Τώρα η IDF σχεδιάζει την συγκρότηση μιας δεύτερης ανάλογης μονάδας και της πρώτης μεραρχίας ειδικών δυνάμεών της. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν την αλλαγή του τρόπου σκέψης των Ισραηλινών που από τις βαριές τεθωρακισμένες μεραρχίες σε πιο ευέλικτους σχηματισμούς ειδικών δυνάμεων που μπορούν να πολεμήσουν κατά των τρομοκρατών πιο αποτελεσματικά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ αποφάσισε, στις 27 Νοεμβρίου, την απόκτηση 17 επιπλέον μαχητικών F-35.
Την αυγή της 30ης Νοεμβρίου μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συριακά όπλα στην Χεζμπολάχ καθώς επίσης και αποθήκες οπλισμού έξω από τη Δαμασκό επλήγησαν. Το καθεστώς Άσαντ απέδωσε τις επιθέσεις στο Ισραήλ. Αν όντως το Ισραήλ ευθύνεται για τις επιθέσεις επιδεικνύει την ικανότητά του να πλήττει σε διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα.
Πολλές παρόμοιες επιθέσεις έχουν αποδοθεί στην ισραηλινή Αεροπορία τα τελευταία χρόνια αλλά μετά τη ρωσική παρουσία στην Συρία περιορίστηκαν. Όμως οι επιθέσεις της 30ης Νοεμβρίου αποτελούν σήμα προς το καθεστώς Άσαντ και την Χεζμπολάχ πως οι κόκκινες γραμμές που το Ισραήλ έχει θέσει ισχύουν. Από την άλλη φαίνεται πως το Ισραήλ σύρεται ολοένα και περισσότερο προς τον πόλεμο.
Του Μπεν Κάσπιτ
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/