Ο εμφύλιος πόλεμος διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές, πολλοί δε, σε άλλες χώρες.

Η νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων και η αποχώρηση των ανταρτών της αντιπολίτευσης ήταν μία διαδικασία «βουτηγμένη στο αίμα», καθώς θυσιάστηκαν αμέτρητοι άμαχοι.

Το Χαλέπι, ωστόσο, εισέρχεται σε μία νέα εποχή, καθώς ξεκίνησε ο καθαρισμός της πόλης από τα χαλάσματα και τα μπάζα, που προκάλεσαν οι πολεμικές συρράξεις και οι βομβαρδισμοί.

Οι μπουλντόζες της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ έπιασαν δουλειά και οι εικόνες που αναδείχθηκαν στα διεθνή πρακτορεία είναι συγκλονιστικές. Στους άδειους από κόσμο δρόμους, σε μία πόλη-φάντασμα, τα μηχανήματα άρχισαν να καθαρίζουν ό,τι υλικό υπήρχε, ξεκινώντας μία διαδικασία που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το «έναυσμα για μία νέα εποχή».

Η πολιορκία της πόλης έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, με την αποχώρηση και του τελευταίου πούλμαν των ανταρτών και των πολιτών που τους στήριζαν από τον Νότιο και Ανατολικό τομέα. Η εικόνα της -πάλαι ποτέ- κραταιής πόλης, συγκλονίζει. Αμέτρητα σπίτια γκρεμισμένα, στέκουν σαν φαντάσματα για να θυμίζουν μία περίοδο πόνου, αίματος, θυσίας, ακραίου μίσους.

Οι κάτοικοι στις γειτονιές που ξεκίνησε ο καθαρισμός παρακολουθούν τη διαδικασία με ένα άδεια βλέμμα. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι μπορεί να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα. Γνωρίζουν, επίσης, ότι η απομάκρυνση των χαλασμάτων και των μπάζων, δεν θα τους δώσει πίσω μία χαμένη ζωή. Δεν θα φέρει πίσω τους δικούς τους που χάθηκαν. Δεν θα σβήσει τις εικόνες χάους και κόλασης, που καταγράφηκαν στα παιδικά μυαλουδάκια. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κάτοικοι του Χαλεπιού το γνωρίζουν, αλλά δεν τους μένει άλλη επιλογή, από το να παλέψουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία αρχή. Οι εικόνες των μηχανημάτων που δουλεύουν για τον καθαρισμό των δρόμων στο Χαλέπι, είναι μία βαθιά συμβολική -όσο και ουσιαστική- κίνηση, για την ανατολή της επόμενης ημέρας.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ