Καθώς πλησιάζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, με τη Ρωσία να ζητεί τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, η εκεχειρία στη χώρα μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ, ενώ η Δαμασκός κατηγορεί το Ισραήλ ότι βομβάρδισε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μαζέ.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε σίγουρα να είναι προσκεκλημένες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu αργά χθες Πέμπτη από τη Γενεύη, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για τις 23 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Η διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών ανακοινώθηκε μετά την κήρυξη εκεχειρίας σε όλη τη Συρία στις 30 Δεκεμβρίου, που επετεύχθη έπειτα από παρέμβαση της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την εκεχειρία, είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις της Αστάνα», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας ότι οι προσκλήσεις για τις συνομιλίες θα σταλούν μάλλον την επόμενη εβδομάδα.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο των ΗΠΑ. Και αυτή είναι βασική αρχή για την Τουρκία», εξήγησε ο ίδιος. «Όσοι έχουν συνεισφέρει ή θα πρέπει να συνεισφέρουν πρέπει να είναι εκεί, και όχι μόνο για την οικογενειακή φωτογραφία», σημείωσε.

Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, που είναι η καλύτερη».

Αν και η εκεχειρία στη Συρία επισήμως εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, παραμένει εύθραυστη.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Καφρ Σούσα, μια συνοικία της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες Πληροφοριών και στρατιωτικές βάσεις. Οι επιθέσεις είναι συνήθως σπάνιες στη Δαμασκό, προπύργιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση, «η τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε» κοντά σε έναν αθλητικό σύλλογο.

Λίγο αργότερα, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η στρατιωτική βάση στη Μαζέ, που βρίσκεται σε ένα δυτικό προάστιο της Δαμασκού, έγινε στόχος πολλών εκρήξεων από βομβαρδισμό, σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος απολογισμός θυμάτων.

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τον βομβαρδισμό αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

Επικαλούμενο «μια στρατιωτική πηγή», το πρακτορείο αναφέρει ότι «η ισραηλινή αεροπορία εκτόξευσε πυραύλους τη νύχτα» εναντίον του αεροδρομίου στη Μαζέ.

Αρκετές φορές στο παρελθόν το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί από τη Συρία ότι έχει βομβαρδίσει στόχους, μεταξύ αυτών και τη βάση στη Μαζέ.

Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα εξέφρασε χθες την ανησυχία του για μια στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα, κυρίως εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τη διακοπή της υδροδότησης της Δαμασκού.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται συσκέψεις στην Άγκυρα και ίσως και στη Μόσχα για δύο λόγους: αρχικά για την υδροδότηση της Δαμασκού που είναι ζωτικής σημασίας και επίσης διότι αν υπάρξει κλιμάκωση, αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες της Αστάνα», εξήγησε ο ντε Μιστούρα από τη Γενεύη.

Η συριακή πρωτεύουσα προμηθεύεται νερό κυρίως από την περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου μαίνονται μάχες εξαιτίας των οποίων έχουν καταστραφεί πολλά κανάλια, γεγονός που έχει προκαλέσει τη διακοπή της ύδρευσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι πληροφορίες που διαθέτουμε αναφέρουν ότι πέντε χωριά στην περιοχή Ουάντι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση», επεσήμανε ο ντε Μιστούρα.

«Όμως δύο χωριά, και κυρίως αυτό όπου βρίσκεται η πηγή, δεν έχουν συμφωνήσει προς το παρόν. Επίσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος η κατάσταση αυτή να προκαλέσει στρατιωτική κλιμάκωση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ