Υεμένη: Ο ISIS στρατολογεί ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κίνητρο (φωτό)
Υεμένη… ώρα μηδέν! Ο εμφύλιος ρημάζει τη χώρα, ο αθλητισμός βρίσκεται σε κώμα και το ISIS στρατολογεί ποδοσφαιριστές που έμειναν χωρίς κίνητρα. Ο αθλητισμός στην Υεμένη βρίσκεται σε κώμα και οι ειδικοί μιλούν για κλινικό θάνατο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου που έχει συντρίψει τη χώρα την τελευταία διετία.
Η εισβολή των ανταρτών «Χούθι» στην πρωτεύουσα, αλλά και στις μεγαλύτερες πόλεις έφεραν την απάντηση του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Χάντι. Ο πόλεμος που ξέσπασε δεν άφησε εκτός τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε διάφορες πόλεις. Αυτές έγιναν έρμαιο των δυο αντιμαχόμενων πλευρών!
Τα περισσότερα γήπεδα, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από τον Συνασπισμό Δυνάμεων, ενώ έπειτα, αντάρτες τις πήραν στα χέρια τους και τις μετέτρεψαν σε αποθήκες όπλων, αλλά και έδρα για τα κέντρα πολιτοφυλακής και κράτησης.
Οι πιο σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένης και της «22nd May Hall» για τα Διεθνή Συνέδρια, αλλά και του σταδίου «Ali Mohsen Al-Muraisi Stadium» στην πρωτεύουσα, Σαναά.
Επιπλέον, έχουν πληγεί αθλητικές εγκαταστάσεις και σε άλλες επαρχίες. Αυτές που δεν είχαν βομβαρδιστεί, λεηλατήθηκαν σε σοκαριστικό βαθμό από διάφορες ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Οι αθλητικές δραστηριότητες στην Υεμένη έχουν σχεδόν «απενεργοποιηθεί» ως απόρροια του πολέμου που έφερε μια νέα «πραγματικότητα». Μια πραγματικότητα που έχει μετατρέψει τις αθλητικές δραστηριότητες σε κάτι άγνωστο για τον πληθυσμό της Υεμένης, τόσο στις περιοχές που ελέγχει ο πρόεδρος Χάντι όσο και σε εκείνες που ελέγχουν οι «Χούθι» και οι σύμμαχοί τους.
Ένα Υπουργείο Αθλητισμού στη Σαναά, κι ένα άλλο στο Άντεν, κάθε ένα διευθύνεται από έναν διαφορετικό υπουργό. Στη Σαναά, οι «Χούθι» διόρισαν τον Χασάν Ζαϊντ, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Χάντι διόρισε τον Nαγιέγ Αλ Μπάκρι.
Οι αντάρτες «Χούθι» όταν ανέλαβαν την εξουσία διοχέτευσαν τα περισσότερα χρήματα από τα ταμεία στο πεδίο των μαχών. Ελάχιστα είναι τα χρήματα που θα διατεθούν για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων. Η άλλη πλευρά έχει λιγότερα έσοδα, αφού τα ταμεία του Υπουργείου Νοελαίας βρίσκονται στην περιοχή των «Χούθι». Βέβαια, διοργανώνει κάποιους αγώνες μεταξύ των ομάδων και των συλλόγων σε πόλεις εντός της γεωγραφικής περιοχής της.
Το πιο σημαντικό άθλημα στη χώρα, το ποδόσφαιρο, είναι σε στασιμότητα. Δεν υπάρχει εθνικό πρωτάθλημα, καμία επίσημη αθλητική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς των συγκρούσεων στην Υεμένη, παρά μόνο φιλικοί αγώνες που διεξάγονται από ορισμένους συλλόγους.
Ο αεροπορικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Δυνάμεις Συνασπισμού έχει μπλοκάρει τη συμμετοχή της Υεμένης σε διεθνή πρωταθλήματα. Πάντως, το ποδόσφαιρο αποτελεί εξαίρεση, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει «έκτακτες» παρουσίες σε διάφορα τουρνουά της FIFA σε όλες τις κατηγορίες, αλλά πάντα με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών της Σαουδικής Αραβίας. Οι ποδοσφαιριστές είναι οι μοναδικοί στους οποίος χορηγήθηκε ειδική άδεια για είσοδο και έξοδο από τη χώρα.
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Υεμένης αναγκάστηκε να ταξιδέψει με πλοίο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ζώων σε αφρικανικές χώρες, σε ένα ταξίδι που διήρκεσε πάνω από 18 ώρες πριν μπορέσουν να πετάξουν προς τη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο (2018 Ρωσία). Αυτό συνέβη λόγω του εμπάργκο που επιβάλλεται από τις Δυνάμεις Συνασπισμού. Εξάλλου, δεν είναι πάντα συνεργάσιμες οι χώρες που συμμαχούν με τον Πρόεδρο Χάντι.
Παρά τη μεγάλη δυστυχία, οι ομάδες της Υεμένης έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τη συμμετοχή τους, σε όλες τις κατηγορίες (Ανδρες, Ολυμπιακές ομάδες, Νέοι και Παίδες) στους τελικούς της Ασίας. Αυτή ήταν μια σαφής ένδειξη του ισχυρού πνεύματος που διακατέχει τους αθλητές της Υεμένης.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσπάθησε να βγει από τον κύκλο της σύγκρουσης, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιτρέπουν τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων των ομάδων στις διάφορες ηπειρωτικές διοργανώσεις. Βέβαια, η διεθνής συμμετοχή και άλλων ομάδων, συλλόγων και αθλητικών ομοσπονδιών έχει ανασταλεί λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Η μερική αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων πυροδότησε πολλές ανησυχίες αναφορικά με τη συμμετοχή της νεολαίας και σε άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες. Ο πρώην γκολκίπερ της Hassan Abyan Club (από τις διασημότερες ομάδες της χώρας), Τζαλάλ Μπαλ – Εϊντί μετατράπηκε σε ηγετικό στέλεχος της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη. Σκοτώθηκε από ένα πολεμικό drone των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι φόβοι και οι ανησυχίες ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι κάποιοι αθλητές εντάχθηκαν σε παρακλάδια οργανώσεων, με την επωνυμία «τζιχάντ». Πλύση εγκεφάλου, εξτρεμιστικές ημερήσιες διατάξεις και θρησκευτικά κινήματα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου και την ατυχή απουσία του ρόλου του κράτους
Στη νότια Υεμένη, κάποιοι παίκτες και αθλητές που είχαν εκπροσωπήσει την Υεμένη σε διάφορα αθλήματα προσλήφθηκαν από τις θρησκευτικές ομάδες μαχητών να πολεμήσουν τις δυνάμεις των «Χούθι» που είχαν εισβάλει στην πόλη του Άντεν. Ιδιο σκηνικό και στην Ταΐζ, στη βόρεια Υεμένη: αφού μια από τις ένοπλες παρατάξεις αντίστασης καθοδηγείται από έναν πρώην παίκτη που είχε αγωνιστεί σε ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά σωματεία στην Ταΐζ.
Πηγή: gazzetta.gr