10 νεκροί άμαχοι από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην Αλ-Μπαμπ της Συρίας
Δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από πλήγματα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και πυρά όλμων γύρω από μία πόλη στη βόρεια Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε σήμερα μια ΜΚΟ.
Βομβαρδισμοί έπληξαν την χθες Πέμπτη την πόλη Αλ-Μπαμπ και τη γειτονική περιοχή Τάντεφ, που είναι και οι δύο υπό τον έλεγχο του ΙΚ, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Αλ-Μπαμπ και τα περίχωρά της αποτελούν στόχο εδώ και εβδομάδες εντατικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν η τουρκική, η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία.
Στον πόλεμο στη Συρία, στον οποίο μετέχουν διάφορες πλευρές, η Ρωσία συνδράμει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ απέναντι στους τζιχαντιστές και στους ισλαμιστές αντάρτες, ενώ η Τουρκία προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη σε ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορά της.
«Τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και το πυροβολικό έθεσαν στο στόχαστρο τομείς της Αλ-Μπαμπ και τη γειτονική περιοχή Τάντεφ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα αμάχους», ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Στις 24 Αυγούστου η Άγκυρα ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σε συνεργασία με ομάδες ισλαμιστών ανταρτών, με σκοπό την εκδίωξη του ΙΚ αλλά και των κουρδικών πολιτοφυλακών από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται κοντά στην τουρκική μεθόριο.
Τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν συχνά αεροπορικά πλήγματα προς υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, αλλά η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και πάλι από κοινού αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στην Αλ-Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπίου.
Η Άγκυρα και η Μόσχα προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στην Αλ-Μπαμπ, μετά την υπογραφή, στις 12 Ιανουαρίου, μιας συμφωνίας που εξειδικεύει τους μηχανισμούς για τον «συντονισμό» των πληγμάτων τους κατά «τρομοκρατικών στόχων».
Οι δύο πρωτεύουσες, μαζί με την Τεχεράνη, έναν άλλο σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης, έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκεχειρία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου και έχει οδηγήσει σε μείωση των εχθροπραξιών παρότι παραβιάζεται συχνά.
Το ΙΚ έχει αποκλειστεί από την εκεχειρία.
Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι έθεσαν επίσης υπό την αιγίδα τους τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του καθεστώτος και αντάρτες που διεξήχθησαν στην Αστάνα του Καζακστάν. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη χωρίς να επιτευχθεί χειροπιαστή πρόοδος για μία διευθέτηση της σύγκρουσης, που έχει προκαλέσει 310.000 θανάτους μετά το ξέσπασμά της τον Μάρτιο του 2011.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545; min-height: 15.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545; min-height: 14.0px}