Κλιμάκωση του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της αλ Κάιντα στην Υεμένη
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες το πρωί (2/3) μια σειρά πληγμάτων εναντίον μελών της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), σε μια ένδειξη ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης κλιμακώνονται.
Οι βομβαρδισμοί με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και με μαχητικά, ασυνήθιστου εύρους και έντασης, έγιναν στις επαρχίες Αμπιάν, Σάμπουα (νότια) και Μπαϊντά (κεντρική Υεμένη).
Συνολικά, αεροσκάφη και UAVs διεξήγαγαν «περίπου 20 πλήγματα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.
Σε αυτά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 μέλη της αλ Κάιντα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας και σε φυλές της Υεμένης.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες που δημοσιοποίησε η αλ Κάιντα, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν επίσης πολεμικά πλοία και καταδρομείς στις επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη ομάδων των ειδικών δυνάμεων είναι πάντως συχνή και πάντοτε στη διάθεση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, υπενθύμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός αξιωματικός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οι ΗΠΑ πλήττουν εδώ και χρόνια μέλη της ΑΚΑΧ στην Υεμένη, αλλά οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες.
«Υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα» αυτή τη στιγμή εναντίον της ΑΚΑΧ, σημείωσε ο αξιωματικός.
«Η αλ Κάιντα αξιοποιεί τις ακυβέρνητες περιοχές της Υεμένης για να προετοιμάζει, να διευθύνει ή να εμπνέει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», είπε χθες ο πλοίαρχος Ντέιβις. «Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Υεμένης για να νικηθεί η ΑΚΑΧ και να εμποδιστεί η δράση της», πρόσθεσε.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί καταγράφηκαν μερικές εβδομάδες έπειτα από μια αιματηρή επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων την 29η Ιανουαρίου στη Γιάκλα, στην ορεινή επαρχία Μπάιντα. Η επιδρομή αυτή είχε στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για την εξτρεμιστική οργάνωση.
Όμως αυτή η πρώτη μεγάλη επιχείρηση της νέας κυβέρνησης Τραμπ δεν πήγε όπως σχεδιαζόταν, καθώς σκοτώθηκαν πολλές γυναίκες και παιδιά αλλά και ένας αμερικανός καταδρομέας στις σφοδρές μάχες.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί δεν συνδέονταν «άμεσα» με εκείνη την επιδρομή, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος και διευκρίνισε πως είχαν σχεδιαστεί «εδώ και μήνες».
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υεμενίτικες υπηρεσίες ασφαλείας, ένα αμερικανικό UAV στοχοθέτησε τα ξημερώματα φερόμενους ως τζιχαντιστές μπροστά στο σπίτι ενός μέλος της ΑΚΑΧ στην κοιλάδα Γιάσμπουμ, στην επαρχία Σάμπουα, σκοτώνοντας τέσσερις εξ αυτών.
Στη γειτονική επαρχία Αμπιάν, ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα φορτηγό που μετέφερε όπλα στην περιοχή Ουαντία, την οποία ελέγχει η ΑΚΑΧ, σκοτώνοντας πέντε τζιχαντιστές.
Νωρίτερα, μια θέση της αλ Κάιντα στην παραθαλάσσια πόλη Σάκρα, στον Κόλπο του Άντεν, έγινε στόχος επιδρομής UAV, σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό των θυμάτων.
Στην κεντρική επαρχία Μπαϊντά, αμερικανικά εξαπέλυσαν πολλές επιδρομές εναντίον προπυργίων της ΑΚΑΧ, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο και πηγές προσκείμενες στις φυλές.
Τρεις φερόμενοι ως μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις UAVs στην αλ Καΐφα, επίσης στην επαρχία Μπαϊντά, κατά τις ίδιες πηγές.
Ορισμένες πηγές μίλησαν περί τουλάχιστον 10 επιθέσεων στην επαρχία Μπάιντα.
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Υεμένης, υπέρ των οποίων επενέβη τον Μάρτιο του 2015 μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, αναμετρώνται τόσο με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα (βόρεια), όσο και με τζιχαντιστικές οργανώσεις στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι μάχες επικεντρώνονται από την αρχή της χρονιάς στην περιοχή αλ Μάχα (νοτιοδυτικά), η οποία καταλήφθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, στον πόλεμο στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 7.500 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 40.000, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.