Σήμερα το νοσοκομείο  που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» στη βορειοδυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές, μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Από την αεροπορική επιδρομή με τα χημικά οι νεκροί έφτασαν τους 58 έφθασαν στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, της επαρχία Ιντλίμπ, της βορειοδυτικής Συρίας. Ανάμεσά τους 11 παιδιά σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ηταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ για την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν οβίδες με τοξικό αέριο και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έναρξη έρευνας. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση της Δαμασκού για την επίθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο θάνατος των 58 οφείλεται σε ασφυξία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτοποίηση του αερίου που χρησιμοποιήθηκε. Δεκάδες άλλοι κάτοικοι της πόλης υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα.

Ιατρικές πηγές στην Χαν Τσεϊχούν κάνουν λόγο για λιποθυμίες, εμετούς και για την παρουσία αφρού στο στόμα των θυμάτων της «χημικής επίθεσης». Φωτογραφίες δείχνουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη να ξεπλένουν με νερό τα θύματα της επίθεσης.

Υποψίες του ΟΗΕ και της ΕΕ

Η επαρχία Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μίας συμμαχίας σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών, γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της ρωσικής αεροπορίας. Εχει επίσης πληγεί από αεροπορικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο 320.000 ανθρώπων από τον Μάιο 2011. Εχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Το 2013.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε έκθεση η οποία συνεπέραινε ότι ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού είχε εξαπολύσει επίθεση με χημικό αέριο (χλώριο) κατά της πόλης Κμένας, στην επαρχία Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Σε προηγούμενη έκθεση, η επιτροπή έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM) είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν κάνει χρήση αερίου χλωρίου εναντίον τουλάχιστον δύο κωμοπόλεων της επαρχίας Ιντλιμπ, των κοινοτήτων Ταλμένες στις 21 Απριλίου 2014 και Σαρμίνε στις 16 Μαρτίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθέτησε στις 20 Μαρτίου σε μαύρη λίστα τέσσερις ακόμη σύρους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση «χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού» το 2014 και το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις αρχές του Μαρτίου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ περιπτώσεις επιθέσεων που φέρεται ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι «το αποτρόπαιο σημερινό έγκλημα» θυμίζει την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2013 κατά της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό και την ευθύνη για την οποία είχε επιρρίψει στο καθεστώς της Δαμασκού και το οποίο η διεθνής κοινότητα «άφησε ατιμώρητο».

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν σε επίθεση κατά δύο περιοχών που τελούσαν υπό ανταρτικό έλεγχο κοντά στη Δαμασκό με 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Τον Σεπτέμβριο, ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου πρόλαβε τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε χθες ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «εγκληματίας πολέμου».

Τη στιγμή που οι ελπίδες για ειρήνευση παραμένουν ισχνές, οι Βρυξέλλες υποδέχονται σήμερα διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας Ομως ορισμένοι παράγοντες της σύρραξης, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, δεν θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η διάσκεψη θα χρησιμεύσει στην καταγραφή των δωρεών που έγιναν από την διεθνή κοινότητα τον Φεβρουάριο 2016, τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση που κλιμακώνεται είναι η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ