Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke , USS Porter και USS Ross εκτόξευσαν τα 59 βλήματα Tomahawk, από το νότιο Αιγαίο, ελάχιστα έξω από τα εθνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά σαφώς εντός του ελληνικού FIR, στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, από τις 2:42 μέχρι τις 2:56 τα ξημερώματα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αμερικανικές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων, είτε εναέριες είναι θαλάσσιες, χρησιμοποιούν το Αιγαίο και το ελληνικό FIR για να εκτοξεύσουν επίθεση κατά τρίτου κράτους.

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό είχε ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για την ενέργεια και πώς διαχειρίστηκαν τα προβλήματα ασφάλειας του εναέριου χώρου καθώς 59 βλήματα cruise εκτοξεύθηκαν από το νότιο Αιγαίο και έπληξαν την συριακή βάση Ash Sha’irat.

Μάλιστα αν πιστέψουμε την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι από τους 59 Tomahawk μόνο οι 23 προσγειώθηκαν στον στόχο και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το που έπεσαν 36 βλήματα, τίθεται ένα ζήτημα για το πού πήγαν οι υπόλοιποι. 

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι 58 από τους 59 πυραύλους βρήκαν τον στόχο τους. Η βάση ομως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχε μείνει “ούτε κολυμπηθρόξυλο”, κάτι που δεν συνέβη.

Οι εικόνας από το ρωσικό drone επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιάς είναι μικρές και σίγουρα δεν έπεσαν τόσοι πύραυλοι στην βάση:

Αν δεν έπεσαν στην βάση, όμως, το ερώτημα είναι πού έπεσαν;

Το ένα ενδεχόμενο είναι να καταρρίφθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές από πουθενά, ούτε η συριακή κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα ανάλογα ντοκουμέντα (κατεστραμμένα βλήματα στο έδαφος) που σίγουρα θα υπήρχαν αν όντως είχαν καταρριφθει

Την ρωσική άποψη ότι μόνο 23 βλήματα έφτασαν στον στόχο, ενισχύει το γεγονός ότι η ίδια η συριακή αεροπορική βάση δεν υπέστη σημαντικές καταστροφές ή τουλάχιστον τέτοιες που να αναστείλουν την λειτουργία της.

Είναι εντυπωσιακό, αλλά ούτε ένα βλήμα επληξε τον διάδρομο απο-προσγείωσης, με αποτέλεσμα ήδη από σήμερα να ξεκινήσει να επαναχρησιμοποιείται η βάση! Αν δούμε τις φωτό, όλα τα βλήματα έπληξαν περιμετρικά το αεροδρόμιο και έπληξαν κάποια υπόστεγα αεροσκαφών.

Επίσης εντυπωσιακή είναι η αναφορά του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν στήσει οι Βρετανοί στο Λονδίνο και διάκειται σαφώς εχθρικά απέναντι στο καθεστώς Άσαντ, ότι σήμερα οι Σύροι κατόρθωσαν να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και να εκτελέσουν πλήγματα κατά των ισλαμιστών στην ευρύτερη περιοχή!

Είναι σαφές ότι μόνο με 23 βλήματα δεν μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς μια αεροπορική βάση και να καταστεί μη χρησιμοποιήσιμη (χρήσιμα διδάγματα σε όσους θεωρούν ότι με τα 96 βλήματα cruise SCALP, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών στόχων της στην αχανή τουρκική ενδοχώρα).

Το ζήτημα είναι, πού βρίσκονται τα υπόλοιπα βλήματα;

Επεσαν κατά την διάρκεια της πτήσης τους εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων ή έπεσαν εντός αυτών με ότι μπορεί να συνεπάγεται στην θαλάσσια μόλυνση το υλικό που περιέχουν (και περιέχουν χημικά υλικά, πλην των στερών καυσίμων, που όντως μπορούν να κάνουν ζημιά στο θάλάσσιο περιβάλλον).

Η Σούδα βρίσκεται στην δυτική Κρήτη, 6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων και νοτίως της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.

Τα βλήματα πέρασαν κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης (θεωρούμε απίθανο οι Αμερικανοί να είχαν προγραμματίσει πτήση επάνω από κατοικημένες περιοχές) αν και μια πηγή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκτόξευσεις να έγιναν από τη νοτιοδυτική Κρήτη και πάλι εντός του ελληνικού FIR

Η ουσία σε ρεαλιστική βάση, είναι ότι η χρήση του ελληνικού FIR από τα αμερικανικά όπλα, είναι κάτι που χρήζει υψηλότατων ανταλλαγμάτων από πλευράς ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει ακόμα, άλλωστε ακολουθούν γενικά μια ρεαλιστική πολιτική και το εν λόγω κτύπημα δεν αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση στον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά όταν πιθανόν θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω γεγονός για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ