Καταλυτικές εξελίξεις έφεραν οι απανωτοί βομβαρδισμοί της τουρκικής Αεροπορίας κατά θέσεων των SDF ή αλλιώς PYD (καθώς περί των ίδιων πρόκειται) αφού μετά τους Αμερικανούς ανέλαβαν και οι Ρώσοι να διεξάγουν περιπολίες στην συροτουρκική μεθόριο και συγκεκριμένα στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν.

Έτσι για πρώτη φορά οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο υπερδυνάμεων αναλαμβάνουν από κοινού το ίδιο καθήκον, την προστασία των Κούρδων της Συρίας και την «ουδετεροποίηση» των τουρκοσυριακών συνόρων όπου και πριν λίγες ημέρες είχαν λάβει χώρα συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και του τουρκικού Στρατού με εκατέρωθεν απώλειες.

Οι βομβαρδισμοί στη Sinjar στο Ιράκ και στο Karaçomak της Συρίας κατά στόχων του ΡΚΚ που κατά την Τουρκία (και σύφμωνα και με τους ίδιους τους Αμερικανούς που το έχουν αναγνωρίσει κατά την διάρκεια ακροαματικών διαδικασιών σε Επιτροπές της Γερουσίας) είναι ένα και το αυτό με το YPG έδωσαν την ώθηση στις ΗΠΑ να αποστείλει δυνάμεις αποτελούμενες κυρίως από Navy Seals και Ranzers για να διαχωρίσουν τους Κούρδους από τους Τούρκους στα σύνορα και να μην ξανασυμβεί συνοριακό επεισόδιο.

Με την σειρά τους το ίδιο κάνουν και οι Ρώσοι. Έχουν αποστείλει Spetsnaz για να περιπολούν στην μεθόριο της πόλεως Αφριν.

Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Οι Ρώσοι πάλι ως πραγματιστές βλέπουν ότι αυτό θα γίνει. Θέλουν επομένως να προσεταιρισθούν και αυτοί ως σύμμαχοι-εταίροι το νέο υπόδ ημιουργία κρατικό μόρφωμα. Θέλουν να έχουν λόγο στην περιοχή.

Η ίδρυση ενός κουρδικού κράτους είναι απαίτηση και του Ισραήλ καθώς θεωρεί ότι ένα κοσμικό κρατικό μόρφωμα με σοβαρές ένοπλες δυνάμεις θα ήταν μεγάλη βοήθεια για το εβραϊκό κράτος σε μια περιοχή γεάμτη αραβικούς πληθυσμούς.

Άλλωστε η αλλαγή της στάσης της Χαμάς η οποία πλέον αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και βλέπει μόνο «πολιτικές διαφορές» από μόνη της δέιχνει ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο στην γεωπολιτική. Οι φλίες αλλάζουν όχι όμως τα συμφέροντα.