Έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για επίθεση στη Ράκα ο Ν. Τραμπ (φωτό)
Την πολυαναμενόμενη επίθεση στο προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκα, ετοιμάζονται να αρχίσουν οι ΗΠΑ αμέσως μετά τη συνάντηση στα μέσα Μαΐου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.
Κι αυτό ενώ εντείνονται οι πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος ίσως δώσει το πράσινο φως για απ’ ευθείας εξοπλισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μελετούν τα μηνύματα που θα δώσει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων Τραμπ-Ερντογάν στις 16 Μαϊου, γράφει η Hurriyet.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η συμμαχία των Αμερικανών με το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης Συρίας (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του, τις πολιτοφυλακές (YPG) στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενόψει μάλιστα της επίθεσης στη Ράκα. Η Άγκυρα, ως γνωστόν, θεωρεί ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές συνεργάζονται με το PKK και πιέζει εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον να διακόψει τη συμμαχία αυτή.
Το Πεντάγωνο δεν αλλάζει σχέδια
Ωστόσο, παρά την παρουσία στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας του Τζέιμς Μάτις, ο οποίος κατά την Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της στο θέμα του PKK, το Πεντάγωνο δεν αλλάζει τα σχέδιά του για την απελευθέρωση της Ράκα απ’ τους τζιχαντιστές, όπως φάνηκε κι απ’ τις κοινές περιπολίες Αμερικανών και Κούρδων στη βόρεια Συρία μετά τις φονικές επιθέσεις τουρκικών μαχητικών κατά του κέντρου διοίκησης των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία Καρατσόκ και αλλού.
Ο Ερντογάν εξοργίστηκε μ’ αυτή την εξέλιξη κι είπε ότι θα θέσει το θέμα στη συνάντησή του με τον Τραμπ, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τελευταίος θα υπογράψει διάταγμα που θα ανοίγει τον δρόμο για απευθείας εξοπλισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών.
Η επίθεση στη Ράκα μετά το τετ-α-τετ με τον Ερντογάν
Η διαταγή για την επίθεση στη Ράκα αναμένεται να δοθεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Η αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμούσε να ξεκινούσε η επιχείρηση αμέσως μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, ώστε να μην αναχθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα σε μια σύμμαχη χώρα. Αλλά τώρα αναμένεται να διατάξει ο Τραμπ την έναρξη της επιχείρησης μετά τα μέσα Μαϊου καθώς εντάθηκαν οι προετοιμασίες επί του εδάφους τις τελευταίες εβδομάδες.
Αναζητείται έδαφος συνεννόησης
Οι πιθανότητες να συμφωνήσουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα στο ρόλο των κουρδικών πολιτοφυλακών στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» είναι σχεδόν ανύπαρκτες και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητούν τρόπους να ισορροπήσουν την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας με μια θετική ατζέντα στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν -αν και οι πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ δυσχεραίνουν αυτές τις προσπάθειες, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Οι εντάσεις παρατείνουν τη ζωή του «Ισλαμικού Κράτους»
Στην Άγκυρα ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Γι’ αυτό και προσπαθούν να δελεάσουν την Ουάσιγκτον, ότι αν τα σπάσει με τους Κούρδους οι Τούρκοι θα μετάσχουν στην επιχείρηση κατά του προπυργίου των τζιχαντιστών. «Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη Ράκα σε νεκροταφείο για το Daesh [«Ισλαμικό Κράτος»]» είπε την Κυριακή ο Ερντογάν.
Αν όμως οι Τούρκοι αποκλειστούν απ’ την επιχείρηση, μπορεί και να την απειλήσουν, λένε αναλυτές.
«Οι εντάσεις μεταξύ των μελών του διεθνούς συνασπισμού είναι ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες που επιβιώνει το Ισλαμικό Κράτος», λέει ο Αϊκάν Ερντεμίρ του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies), μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
Το «μοναδικό δίλημμα» των ΗΠΑ
Στην τελευταία έκθεσή του για τη Συρία ο υπερεθνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός International Crisis Group αναφέρει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ ένα «μοναδικό δίλημμα» αναφορικά με το μέλλον των σχέσεών τους με τις κουρδικές πολιτοφυλακές.
Υπογραμμίζει ότι οι τελευταίες «είναι υπεραπαραίτητες» για την κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θεωρεί ότι λόγω της σημασίας της Τουρκίας ο Τραμπ θα ακούσει και τις ανησυχίες του Ερντογάν και στο τέλος η Ουάσιγκτον «πιθανότατα θα θεωρήσει σημαντικότερες για τα ευρύτερα στρατηγικά της συμφέροντα τις σχέσεις με την Τουρκία -νατοϊκό εταίρο και σημαντικό σύμμαχο-».