Υεμένη: O πρώην πρόεδρος Σάλεχ ζητά την άμεση διαπραγμάτευση με τους Σαουδάραβες
Ο σύμμαχος των σιιτών ανταρτών Χούτι και πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, επανέλαβε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, με στόχο την έρευση μιας λύσης στον εμφύλιο που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
«Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στο Ριάντ, στη Χάμις Μούσιτ (στη νότια Σαουδική Αραβία), στο Μουσκάτ (του Ομάν) ή οπουδήποτε για έναν διάλογο και μια συμφωνία», δήλωσε ο Σάλεχ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματός του χθες στην Σανάα, την οποία ελέγχουν οι Χούτι.
Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για διάλογο, τον οποίο έχει προτείνει πολλές φορές μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 στη διοίκηση ενός αραβικού συνασπισμού, ο Σάλεχ υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα γίνει αποκλειστικά και απευθείας με τους Σαουδάραβες.
Απέκλεισε κάθε μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ σέιχ Άχμεντ που επιθυμεί να ξεκινήσει και πάλι στα τέλη Μαΐου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση στη χώρα, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο από τα τέλη Αυγούστου, οπότε ανεστάλησαν.
Ο μεσολαβητής βρισκόταν σήμερα στο Ριάντ για επαφές με τις διάφορες πλευρές, όπως δήλωσε ο Ράζε Μπάντι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης.
«Δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε με τον μεροληπτικό Ουλντ Σέιχ, ούτε με τον ΟΗΕ (…). Θα ξεκινήσουμε διάλογο με την εμπλεκόμενη πλευρά, τη Σαουδική Αραβία, που ηγείται του αραβικού συνασπισμού», τόνισε ο Σάλεχ.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον διάλογο», επεσήμανε, απορρίπτοντας τη νομιμότητα του προέδρου Χάντι, την κυβέρνηση του οποίου αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
«Ο Χάντι και η κυβέρνησή του δεν είναι αποδεκτοί», δήλωσε, προτείνοντας στους Σαουδάραβες «να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση για την Υεμένη.
Ο Σάλεχ εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στην Υεμένη, παρά την αποχώρησή του από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2012 υπό την πίεση των διαδηλωτών. Η σύμπραξη μονάδων του στρατού που παραμένουν πιστές στον Σάλεχ με τους αντάρτες, επέτρεψε στους Χούτι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 2014 τη Σανάα και μεγάλες περιοχές της χώρας, ωθώντας τον Χάντι στην εξορία στο Ριάντ.
Η πρόταση Σάλεχ γίνεται τη στιγμή που «ανεπίσημες επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες στο Βερολίνο μεταξύ του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου και Σαουδαράβων», όπως αποκάλυψε μια πηγή της κυβέρνησης της Υεμένης.
Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Σαουδική Αραβία στα τέλη Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στη σύγκρουση στην Υεμένη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.